ANP
NOS Nieuws

'Zwarte doos van schip dat containers verloor bij Wadden was defect'

Het containerschip MSC Zoe, dat op nieuwjaarsdag boven de Waddeneilanden 342 containers verloor, had een defect aan de zwarte doos. Dat staat in een Duits inspectierapport, meldt tv-programma Zembla.

Het defect aan de zogeheten Voyage Data Recorder kan de onderzoeken belemmeren. Onder meer de Nederlandse justitie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid hebben een onderzoek ingesteld.

Op het apparaat wordt live informatie als de snelheid van het schip en de diepgang vastgelegd. Ook wordt communicatie erop geregistreerd.

Zembla heeft het Duitse inspectierapport van de Havendienst in Bremerhaven in handen, zegt journalist Bart Nijpels in het NPO Radio 1 Journaal. "Wat er kapot is, weten we niet. Maar hij werkte niet zoals vereist."

Nijpels zegt dat Zembla het afgelopen halfjaar met tal van betrokkenen heeft gesproken. "Allen waren zeer verbaasd dat het apparaat een defect had. Het hangt normaal aan het plafond en er gaat eigenlijk nooit iets aan kapot." Of ermee gerommeld is, durft hij niet te zeggen. "Het is wel heel toevallig. Net als bij een vliegtuig is het niet een ding dat gemakkelijk stuk gaat."

ANP
Afval van de MSC Zoe wordt verzameld in de haven van Terschelling

Volgens Zembla deed de kapitein van het schip mogelijk veel te laat melding van het verliezen van de containers. Het programma wijst erop dat de Nederlandse kustwacht heeft berekend dat het schip boven Terschelling al honderden containers had verloren, "terwijl de kapitein pas uren later bij het Duitse Borkum een eerste melding deed".

Als de kapitein er inderdaad zo laat een melding van heeft gemaakt begaat hij in principe een strafbaar feit, zegt Edwin van der Pol, Hoofd Operaties van de kustwacht tegen Zembla. "Zeker als het om containers of hout gaat. Dan moeten wij onmiddellijk ook de andere scheepvaart informeren."

Zembla kwam er ook achter dat de MSC Zoe al voor ze de containers verloor schade aan de romp had als gevolg van een incident. Nijpels: "Die was volgens het inspectierapport dermate ernstig dat het van invloed was op de zeewaardigheid, serieuze schade."

De uitzending van Zembla is vanavond om 21.15 uur op NPO 2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl