Spelers van Vitesse tijdens de wedstrijd tegen Utrecht Pro Shots

Vitesse heeft het afgelopen seizoen afgesloten met liefst 16 miljoen euro verlies. Dat bleek bij de presentatie van de jaarcijfers. Het seizoen ervoor (2017-2018) boekte de Arnhemse eredivisieclub nog een positief resultaat van 9 miljoen euro.

Algemeen directeur Pascal van Wijk benadrukt dat de toekomst van Vitesse niet in gevaar is, met name dankzij eigenaar Valeri Oyf. "De continuïteit is gewaarborgd aangezien de grootaandeelhouder een onherroepelijke schriftelijke garantstelling heeft afgegeven. Bovendien worden voorafgaand aan ieder seizoen zekerheden verstrekt waardoor vaststaat dat de benodigde bedragen daadwerkelijk beschikbaar en inbaar zijn."

Verliezen aangevuld

Vitesse is de laatste jaren gewend geraakt aan forse verliezen, die steeds aangevuld werden door eigenaren Merab Jordania (2010-2013), Aleksandr Tsjigirinski (2013 tot 2018) en Oyf.

In de jaarcijfers van vorig jaar (over het seizoen 2017-18) werd voor het eerst in acht jaar echter een forse winst (9 miljoen euro) geboekt, met name dankzij deelname aan de Europa League en transferinkomsten. Dat seizoen werd zo'n 20 miljoen euro verdiend aan de transfers van Yuning Zhang (West Bromwich Albion), Milot Rashica (Werder Bremen), Ricky van Wolfswinkel (FC Basel), Marvelous Nakamba (Club Brugge) en Eloy Room (PSV).

Vorig seizoen werd Vitesse echter al in de voorronde van de Europa League uitgeschakeld door FC Basel. Ook op transfergebied kon de Arnhemse club weinig winst boeken. De relatief dure huishouding van Vitesse, inclusief een forse huursom voor stadion Gelredome, kon daardoor niet worden opgevangen met extra inkomsten.

Ingecalculeerd

Het spelersbudget in Arnhem is dit seizoen gelijk gebleven, maar op veel andere onderdelen in de organisatie is bezuinigd. Zo werd het beloftenelftal, dat vorig seizoen uitkwam in de Tweede Divisie onder meer om financiële redenen teruggetrokken.

"Het is een ingecalculeerde stap die we nu terugzetten", relativeert Van Wijk, voor wie de transfer van Vjatsjeslav Karavajev voor 8 miljoen euro naar Zenit Sint-Petersburg dan ook als een meevaller zal zijn beschouwd. "We verwachten volgend jaar weer een stap in de goede richting te zetten, met name dankzij klinkende transferinkomsten van de afgelopen periode."

STER reclame