Sjors Fröhlich won in 2018 voor BNR de Marconi Online Award ANP

De gemeenteraad van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden draagt BNR Nieuwsradio-hoofdredacteur Sjors Fröhlich voor als burgemeester. Fröhlich is partijloos en woont al jaren in Schoonrewoerd, een dorp in de gemeente die begin dit jaar ontstond uit een samenvoeging van Leerdam, Vianen en Zederik

"Het is een mooie gemeente en fantastisch dat ik hier burgemeester mag zijn", zegt Fröhlich in Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1. Wel gaat hij zijn radiocollega's missen. Dat beseft de journalist door de afscheidsmailtjes van zijn redacteuren. "De tranen schieten me in de ogen als ik dat lees."

Fröhlich was ruim zes jaar lang hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio. Hij stopt daar onmiddellijk mee. Adjunct-hoofdredacteur Mireille van Ark volgt hem op.

Burgemeesterschap lijkt Fröhlich een mooi vak. "Het proces om dit eventueel te doen loopt voor mij al 2,5 jaar", zegt hij in de radiotalkshow. "Ik vind het leuk om af en toe iets anders te doen en te kijken of je het goed kunt leren."

Fröhlich debuteerde in 1982 op de landelijke radio bij het toenmalige Hilversum 3, nu NPO 3FM. In de jaren 90 ging hij journalistieke programma's presenteren. Ook werkte hij jarenlang voor NOS Sport, onder andere voor Radio Tour de France.

De benoeming door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is een formaliteit. De minister neemt een voordracht normaal gesproken over.

Vijfheerenlanden heeft ongeveer 54.000 inwoners en ligt in de provincie Utrecht.

STER reclame