NOS NieuwsAangepast

'Aanslag Halle was werk van één dader'

Politie en justitie in Duitsland gaan ervan uit dat de mislukte aanslag op de synagoge in Halle en de schietpartij bij een nabijgelegen döner-zaak het werk waren van één man, schrijven Duitse media. Eerder was nog sprake van zeker twee schutters. De verdachte die is opgepakt, zou een neonazi zijn, de 27-jarige Stephan B.

Dit zijn beelden van de schutter:

Eerste beelden van schutter in Halle

B. was niet in beeld bij de veiligheidsdiensten, schrijven Duitse media.

De aanslagpleger heeft zijn daad gefilmd en live op een streaming-platform verspreid. Hij deed dat onder meer met een camera die hij op zijn helm had gemonteerd. De directeur van de Amerikaanse SITE Intelligence Group, Rita Katz, zag de beelden en zegt dat de man onder meer zei dat "de Joden de oorzaak zijn van alle problemen."

Op de beelden is te zien dat hij munitie, springstoffen en wapens bij zich had, explosieven neerlegde bij de synagoge en de deur probeerde open te krijgen. In de synagoge waren op dat moment zo'n 80 mensen aanwezig. Toen het niet lukte om binnen te komen schoot hij een voorbijgangster dood en even later een man bij een verderop gelegen döner-zaak.

De beschrijving van de beelden die Bild geeft, stemt overeen met wat getuigen hebben verklaard:

Hij zou daarna bij een schietpartij met de politie gewond zijn geraakt en naar een dorpje bij Landsberg zijn gereden. Toen iemand daar wilde voorkomen dat B. met een taxi verder ging, zou B. hem hebben neergeschoten. Het slachtoffer is met een helikopter naar een ziekenhuis gebracht, hij is er niet ernstig aan toe.

B. vluchtte met een taxi in zuidelijke richting. Hij botste enige tijd later op een vrachtwagen waarna hij kon worden opgepakt. B. is naar een ziekenhuis overgebracht.

Het Amerikaanse bedrijf Amazon is de eigenaar van het streaming-platform waarop de beelden van de aanslag te zien waren. Die opnamen zijn inmiddels verwijderd. Amazon zegt dat 2200 mensen live hebben meegekeken.

In de synagoge was het druk vanwege de viering van de belangrijkste joodse feestdag Jom Kipoer. De belangenorganisatie van Joden in Duitsland is woedend dat er vandaag geen politie was om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen.

"Deze nalatigheid is bitter afgestraft", zei voorzitter Josef Schuster. "De meedogenloosheid van deze aanval overstijgt alle andere uit de afgelopen jaren en is voor alle Joden in Duitsland een grote schok."

Het Nederlandse Centraal Joods Overleg (CJO) spreekt van een weerzinwekkende daad. "Wederom toont het antisemitisme zijn lelijke hoofd in het midden van onze samenleving". Het CJO zegt dat mensen zich niet moeten laten intimideren. "Wees jezelf, en beleef je cultuur zonder angst. Dat is het enige echte antwoord op deze gruwelijkheden."

Bondskanselier Merkel woonde vanavond een solidariteitsbijeenkomst in een synagoge in Berlijn bij:

'Er is op jullie belangrijkste feestdag iets verschrikkelijks gebeurd'

Tal van Duitse politici hebben hun afschuw uitgesproken over de gebeurtenissen in Halle.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl