De coalitie wil het lerarentekort tegengaan door de toelatingseisen voor de pabo te schrappen
NOS NieuwsAangepast

Coalitie wil toelatingseisen pabo versoepelen vanwege lerarentekort

De regeringspartijen in de Tweede Kamer willen dat de toelatingseisen voor de pabo worden versoepeld. Zo wordt een drempel weggehaald om de opleiding te beginnen. Het moet helpen om het lerarentekort in het basisonderwijs aan te pakken.

Nu moeten leerlingen die geen aardrijkskunde, geschiedenis, natuur of techniek in hun havo-vakkenpakket hadden, nog een toelatingstoets doen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan vanmiddag in een debat in de Tweede Kamer voorstellen om dat te veranderen.

Het is de bedoeling dat daardoor meer mensen aan de opleiding tot leraar in het primair onderwijs beginnen, zodat er ook meer gediplomeerde docenten op de arbeidsmarkt komen.

Eindniveau

VVD-Kamerlid Heerema benadrukt dat het diploma van de pabo dezelfde waarde moet houden als het nu heeft. Met andere woorden: eventuele achterstanden in de genoemde vakken moeten gedurende de opleiding worden ingelopen. "En we komen ook uitdrukkelijk niet aan de eisen op het gebied van rekenen en taal."

ChristenUnie-Kamerlid Bruins vindt dat pabo's zelf het beste kunnen bepalen welke studenten het in zich hebben om leraar te worden. Ook hij benadrukt dat "het eindniveau natuurlijk moet staan als een huis".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl