Hollandse Hoogte | dpa Picture Alliance

Op dit moment hoort het Europees Parlement Frans Timmermans over zijn klimaatplannen. Vanaf 1 november is de Nederlandse Eurocommissaris als vice-voorzitter in de nieuwe Europese Commissie verantwoordelijk voor het klimaatbeleid. Binnen honderd dagen moet er een plan op tafel liggen met daarin uitleg over hoe de Europese Unie de uitstoot van broeikasgassen de komende jaren gaat aanpakken.

Je kunt de hoorzitting hier live volgen.

Brandbrief van christendemocraten

Timmermans is ambitieus. Zo moet de Europese Unie in 2050 klimaatneutraal zijn en moet de uitstoot in 2030 al met 55 procent zijn gedaald. Maar niet iedereen in het Europees Parlement is even enthousiast over de politieke aspiraties van de Nederlander.

Zo kwam een aantal christendemocraten (de grootste partij in het Europees Parlement) eerder al met een brandbrief. Ze vrezen dat de klimaatplannen ten koste gaan van toekomstige economische groei en pleiten er dan ook voor om een deel van Timmermans bevoegdheden bij hem weg te halen. Ze vrezen dat Timmermans te veel macht krijgt en eisen dat de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, de Duitse Ursula von der Leyen, verantwoordelijk wordt voor het klimaatbeleid.

Kritiek uit Oost-Europa

Ook is er kritiek uit Oost-Europa. Met name de Polen vrezen dat Timmermans de vervuilende steenkool- en bruinkoolindustrie gaat aanpakken. De Nederlandse Eurocommissaris wil inderdaad mijnen sluiten, maar wil ook veel geld uittrekken om mensen om te scholen die door de milieumaatregelen hun baan kwijt raken. Polen vindt dat er te weinig geld beschikbaar is.

Binnen het team van Timmermans worden niet alleen problemen in Oost-Europa verwacht, ook in landen als Spanje en Griekenland zullen forse maatregelen moeten worden genomen.

Spanning tussen economie en ecologie

Het gaat tijdens de hoorzitting voor een deel over de spanning tussen vergroening en het bijbehorende kostenplaatje. Niet alleen de critici uit de christendemocratische partij zullen Timmermans 'op de grill' willen leggen. Volgens bronnen in het Europees Parlement willen veel politici een vraag stellen aan de op één na machtigste man van de Commissie; uiteindelijk mogen maar 25 leden hem daadwerkelijk aan de tand voelen.

De eerste vraag wordt gesteld door Esther de Lange van het CDA. Ook Jan Huitema (VVD) en Bas Eickhout (GroenLinks) komen aan bod. De andere partijen hopen ook nog vragen te kunnen stellen, maar moeten afwachten of er voldoende tijd is.

Half oktober hoopt het Europees Parlement in Straatsburg over de benoeming van de nieuwe commissie te kunnen stemmen.

Van wie ga je nog meer veel horen de komende tijd? Een voorstelrondje van de belangrijkste Eurocommissarissen:

Naast Timmermans zijn er vandaag twee andere vicevoorzitters gehoord: Margrethe Vestager en Valdis Dombrovskis. De Deense Vestager behoudt de portefeuille digitalisering en mededing: zij moet er onder meer voor zorgen dat Europa de komende tijd bij blijft op het gebied van digitale ontwikkeling.

De Let Dombrovskis buigt zich over de financiën van Europa. Ook de Pool Janusz Wojciechowski (Landbouw) werd vandaag, voor de tweede keer, gehoord.

STER reclame