NOS NieuwsAangepast

Huurlingen gelyncht in Benghazi

Over de Afrikaanse huurlingen die door de Libische leider zijn ingehuurd om voor zijn zaak te vechten, doen gruwelijke verhalen de ronde. Zo zouden ze volgens de opstandelingen verantwoordelijk zijn voor de verkrachting en moord van vele honderden Libische vrouwen en meisjes.

Maar als de huurlingen, afkomstig uit Mali, Tsjaad, Sudan en Niger in handen van de rebellen komen, loopt het vaak slecht met ze af, zoals het filmpje rechts laat zien.

Gruwelijk

Naar verluidt zouden deze slachtoffers hebben bekend te hebben gemoord. Het is niet duidelijk wanneer de amateurbeelden zijn gemaakt. Het filmpje, dat te gruwelijk is om in zijn geheel op de NOS-site te zetten, werd op 30 maart op internet geplaatst.

"Hij lijkt op een Afrikaan", zegt iemand buiten beeld over de twee mannen die zijn ingesloten door een grote menigte. Als bange dieren proberen ze uit handen van de menigte te blijven door op een iets hoger gelegen vensterbank te klimmen.

Volkswoede

"Libië is vrij!", roept iemand. Steeds harder klinken de leuzen over het centrale plein van Benghazi: "Het bloed van de martelaren zal nooit verloren gaan!".

Als de maker van het filmpje dichterbij komt, blijkt dat een derde man al ten prooi is gevallen aan de volkswoede. Hij hangt ondersteboven aan de raamspijlen. "Dit is een van de verrotte honden", roept iemand. Bloed gutst uit zijn hoofd en nek. Iemand heft een groot kapmes. "Nee jongens, dat mag niet. Nee, nee!", probeert een ander, maar het mag niet baten.

Dan laat een van de andere mannen, die het niet langer houdt, zich naar beneden glijden. Hoe het met hem of met zijn lotgenoot die nog op de vensterbank staat afloopt, laat het filmpje niet zien.

Jacht

Dit soort lynchpartijen komen vaker voor. Eerder berichtte NOS-correspondent Koert Lindijer al over de jacht op zwarte Afrikanen in gebieden die in handen zijn gevallen van de opstandelingen. Vaak was daarbij niet duidelijk of het ging om huurlingen of migrantenarbeiders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl