AFP
NOS Nieuws

Trump: tijd om ons uit belachelijke eindeloze oorlogen terug te trekken

President Trump heeft in een viertal tweets zijn besluit verdedigd om Turkije vrij baan te geven in het noorden van Syrië. De Amerikaanse troepen steunden daar de door Koerden gedomineerde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die het leeuwendeel van de strijd op de grond tegen IS voor hun rekening namen.

Een SDF-woordvoerder noemt het besluit een steek in de rug. Trump schrijft dat de Koerden daar heel veel geld en materieel voor gekregen hebben.

Dan gaat hij verder: "Ze vechten al tientallen jaren met de Turken. Wij hebben dat gevecht drie jaar lang voorkomen, maar het is nu tijd om ons uit die belachelijke eindeloze oorlogen terug te trekken en onze militairen thuis te brengen", schrijft hij. "Wij vechten waar dat ons voordeel oplevert en alleen om te winnen. Het is nu aan Turkije, Europa, Syrië, Iran, Irak, Rusland en de Koerden om te bedenken hoe het verder moet en wat ze met de gevangengenomen IS-strijders bij hen in de buurt gaan doen."

Trump haalt ook hard uit naar Europa, dat niet bereid bleek om IS-strijders uit Europese landen op te halen. Ze zaten vast in door Koerden bewaakte kampen, die door de VS werden gefinancierd.

"Europa zei: 'Wij willen ze niet terug.' Ze zeiden: 'Houden jullie ze maar, VS!' Ik zei: 'NEE, we hebben jullie een grote gunst verleend en nu willen jullie dat we ze in onze gevangenissen vasthouden, tegen torenhoge kosten. Jullie moeten ze berechten.' Maar ze zeiden 'NEE'. Ze dachten zoals gewoonlijk dat de VS altijd de sukkel is, net als bij de NAVO, in de handel, in alles."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl