Het was de week waarin Marianne Thieme, de leider van de Partij voor de Dieren, afscheid nam. Natuurlijk kreeg ze veel lof toegezwaaid, maar ook een paar lastige vragen van onze parlementaire verslaggever Wilma Borgman.

Borstkanker bij mannen, dat komt niet zo vaak voor. En daarom worden ze er niet op gescreend zoals bij vrouwen. Henk Jansen ontdekte daardoor bij toeval dat hij de ziekte had.

'De reis van Syntax Bosselman' is het verhaal van van 28 Surinamers die in 1883 naar Amsterdam werden gebracht. Om op Wereldtentoonstelling tentoongesteld te worden. Het boek won een zilveren griffel. We spraken met Mavis Carrilho van wie de oma en overgrootmoeder overkwamen.

En we bespraken nog een boek. 'Een Levend Kunstwerk' is het levensverhaal van Hendrik Antoon Lorentz. Anne Kox, emeritus hoogleraar in de geschiedenis van de Natuurkunde, vertelde hoe je schrijft van een man die bijna als heilige bekend staat.

Iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week, gebundeld in een podcast van een half uur.

01:21 - Afscheid Marianne Thieme

06:14 - Borstkanker bij mannen

14:25 - Surinamers tentoongesteld in 1883

23:06 - Biografie van Hendrik Antoon Lorentz

Het Beste van het Oog

STER reclame