Getty Images

Sifan Hassan heeft veel lof geoogst met haar twee gouden medailles bij de WK atletiek. De schaduwzijde is dat haar naam te pas en te onpas genoemd in verband met de dopingschorsing van haar coach Alberto Salazar. Vandaag doet klokkenluidster Kara Goucher dat.

De 41-jarige Amerikaanse vindt het een slechte keuze van Hassan dat ze bij het Nike Oregon Project onder Salazar is blijven trainen, terwijl er een onderzoek naar hem liep. Bij de BBC richt ze zich tot de Nederlandse: "Ik heb gehoord dat je boos bent op de wereld, maar Alberto is degene die jouw reputatie heeft bezoedeld. Op hem moet je boos zijn..."

Na haar weergaloze 1.500 meter was Hassan niet alleen blij, maar ook boos toen ze bij de pers kwam. "Opeens zeggen mensen over mij andere dingen. Ik loop altijd schoon. Ik heb laten zien hoe schoon ik ben."

De hectische, gouden week van Hassan in Doha

Hassan weet nog niet waar ze gaat trainen nu Salazar voor vier jaar geschorst is. Ze wil eerst van haar medailles genieten, maar liet zich al wel ontvallen dat ze het lastig vindt een klein jaar voor de Spelen uit Oregon weg te gaan.

Opnieuw testen

Klokkenluidster en tweevoudig olympiër Goucher wil dat het hele Nike Oregon Project, waar ze van 2004 tot en met 2011 zelf deel van uitmaakte, opgedoekt wordt. En dat niet alleen: "Ik vind dat van alle atleten de bloedmonsters opnieuw getest moeten worden."

Goucher gaat verder: "Soms is dat niet eerlijk. Dat je voor hun programma loopt, betekent niet dat je schuldig bent. Ik ken atleten die niets verkeerd hebben gedaan en dat is het jammere aan deze hele situatie."

Kara Goucher in 2007 nadat ze WK-brons heeft gepakt op de 10.000 meter AFP

Salazar blijft volhouden dat hij geen dopingprogramma heeft geleid en zal in beroep gaan tegen zijn schorsing. Hij wordt daarbij opvallend genoeg gesteund door Nike: "Wij steunen dopinggebruik op geen enkele manier, maar wel Alberto's hoger beroep. We hopen op een eerlijk proces voor hem."

Goucher snapt niets van de opstelling van de sponsor. "Als ik Nike was, zou ik het project opdoeken, nieuwe coaches aanstellen en ergens anders opnieuw beginnen. Atleten die daar blijven lopen, geven daarmee zo'n slecht signaal af. Iedereen zal zijn vraagtekens bij je zetten."

STER reclame