Halal vlees in de schappen van Albert Heijn
NOS NieuwsAangepast

Albert Heijn riep mogelijk besmet halal vlees niet terug bij consument

Albert Heijn haalde vrijdag halal vleeswaren van de met listeria besmette fabriek Offerman uit de schappen, maar maakte daar geen publieke melding van. Jumbo en Aldi zochten wel de openbaarheid over de mogelijke besmetting.

"Slordig", zegt een woordvoerder van Albert Heijn. "Maar die verantwoordelijkheid ligt bij de leverancier." Inmiddels heeft de supermarkt wel een 'recall' gedaan op de website, na vragen van de NOS.

"De leverancier is verantwoordelijk voor de publieke melding", zegt een woordvoerder van de Nederlandse voedselinspectie NVWA. "Maar een supermarkt is natuurlijk verantwoordelijk om de klanten in te lichten, hoewel dat niet verplicht is."

Eerder was alleen bekend dat vleeswaren bij de Aldi, Bidfood, Jumbo, Sligro en Versunie werden teruggeroepen. Daarna zei Offerman "alle vleeswaren" terug te roepen. Onder die vleeswaren valt ook het merk Wahid, maar er werd niet bekendgemaakt dat dat door Albert Heijn verkocht wordt.

De Belgische Albert Heijn riep vandaag de vleeswaren van Wahid terug, maakte de Belgische voedselinspectie bekend. Vrijdagavond schreef het AD wel dat de halal vleeswaren uit de Nederlandse Albert Heijn-winkels waren gehaald. Vandaag werd duidelijk dat het bedrijf de vleeswaren niet publiekelijk had teruggeroepen.

Mogelijk volgen nog meer Belgische supermarkten, zegt een woordvoerder van het Belgische voedselagentschap FAVV. De NVWA is momenteel nog bezig met een 'traceerbaarheidsonderzoek' daarnaar.

"Dat onderzoek is in volle gang, maar dat is ingewikkelder dan je zou denken", zegt een woordvoerder van de NVWA. Het is onduidelijk wanneer het onderzoek afgerond is.

Gisteren riep de Belgische Aldi gebraden rosbief terug vanwege mogelijke besmetting met de listeriabacterie. Het RIVM maakte bekend dat door de listeriabacterie de afgelopen twee jaar drie mensen zijn overleden, een vrouw kreeg een miskraam.

Het was bij de NVWA al eerder bekend dat er vermoedelijk wat mis was bij vleeswarenleverancier Offerman.Volgens de directeur van Offerman is er nauw samengewerkt met de voedselwarenautoriteit:

Directeur van Offerman: 'Wij produceren voedselveilig'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl