NOS Sport

Hassan maakt punt na gouden race: 'Ik loop altijd schoon'

Blije én boze Hassan: 'Laten zien dat ik een schone atlete ben'

"Ik ben hartstikke blij. Ik heb gedaan wat ik moest doen na een moeilijke week", zegt Sifan Hassan nadat ze op indrukwekkende wijze naar de wereldtitel op de 1.500 meter is gesneld.

Ze werd deze week opgeschrikt door de dopingschorsing voor haar coach Alberto Salazar. Daarmee kwamen ook haar prestaties onder een vergrootglas te liggen.

"Ik was zo boos. Sinds 2014 hoor ik bij de top. Altijd topdrie gelopen. Opeens zeggen mensen over mij andere dingen. Ik loop altijd schoon. Ik heb laten zien hoe schoon ik ben."

Gevoed door de emotie over afgelopen week koos ze nu voor een andere tactiek. Hassan verraste door al vroeg op kop te gaan lopen, terwijl ze normaal gesproken pas aan het einde van de race naar voren komt.

Haar dominante optreden leverde haar 3.51,95 op, waarmee ze liefst 3,34 van haar Nederlands record afhaalde.

Historische dubbel voor Hassan: WK-goud op 1.500 meter

"Deze snelle tijd had ik nooit verwacht. Door de emotie wilde ik volle bak gaan. Ik liep zo makkelijk. Alleen de laatste 50 meter ging het heel moelijk, toen was ik verzuurd", zei ze over haar race.

De overwinning op haar geliefde 1.500 meter betekende haar tweede gouden medaille van de WK in Doha. Vorige week was ze ook al de beste op 10.000 meter. Nooit eerder won een atlete zowel de 10.000 als de 1.500 meter op een WK atletiek.

Over hoe ze na nu verder moet na de schorsing van Salazar, heeft Hassan nog niet nagedacht. "Afgelopen week heb ik geprobeerd me te focussen op deze race. Ik ga nu eerst genieten van mijn medailles en daarna nadenken over de toekomst."

WK-goud en Wilhelmus voor Hassan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl