Het MH17 herdenkingsmonument in Hilversum
NOS Nieuws

Oekraïense ambassadeur na oproep onderzoek: we hebben niets te verbergen

Een onderzoek naar de rol van Oekraïne bij de ramp van MH17 en naar het niet sluiten van het luchtruim, zoals de Tweede Kamer wil, leidt af van het werkelijk onderzoek naar de schuldigen. Dat zegt de Oekraïense ambassadeur Vsevolod Chentsov.

Oekraïne werkt wel mee aan het onderzoek. "Wij hebben niets te verbergen", aldus de ambassadeur. "Mijn regering is altijd bereid informatie te geven." Chentsov waarschuwt wel dat het afleidt van een onderzoek naar de schuldigen. "De echte vraag is: wie deed dit en waarom?"

In 2015 oordeelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat Oekraïne het luchtruim had moeten sluiten. Dan had vlucht MH17 een andere route naar Kuala Lumpur gekozen en was het toestel niet uit de lucht geschoten. Eerder deze week steunde een meerderheid in de Kamer een voorstel van SP en CDA voor een onderzoek naar de redenen van dat niet sluiten.

Het is ook belangrijk voor de nabestaanden.

CDA-Kamerlid Van Dam

Minister Blok noemt het belangrijk dat Oekraïne open staat voor zo'n onderzoek. "Ik ben blij met deze toezegging van Oekraïne", zei hij vanochtend. Eerder was Blok terughoudend over het onderzoek, maar toen bleek dat een meerderheid van de Kamer het wilde stemde hij ermee in.

Volgens het CDA is zo'n onderzoek belangrijk en dringt de tijd omdat geheugens en data verloren gaan. "Het is ook belangrijk voor de nabestaanden. Het gaat over het inzicht voor hen. Weten of er iets voorkomen had kunnen worden, snappen wat er gebeurd is", betoogde CDA-Kamerlid Van Dam eerder deze week.

Gevangenenruil

Vorige maand werd bekend dat Oekraïne een belangrijke verdachte, Vladimir Tsemach, had overgedragen aan Rusland in het kader van een gevangenenruil. Tot woede van nabestaanden en anderen: daarmee lijkt de kans verkeken dat hij ooit voor de rechter komt. Volgens de ambassadeur was de uitruil "noodzakelijk om Oekraïense gevangenen uit Rusland vrij te krijgen". "Het was onze missie om levens te redden en mensen terug te brengen die veel geleden hebben in Rusland", zei hij.

Oekraïne wil volgens de ambassadeur, net als Nederland, de schuldigen van de MH17-ramp voor het gerecht krijgen. De ambassadeur hoopt dat de samenwerking met Nederland niet vertroebelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl