NOS NieuwsAangepast

Voorverpakte vleeswaren uit de schappen bij onder andere Jumbo en Sligro

Vleesleverancier Offerman roept alle voorverpakte vleeswaren terug die in zijn fabriek in Aalsmeer gesneden en verpakt zijn. Die zijn onder meer bij Aldi, Bidfood, Jumbo, Sligro en Versunie terecht gekomen. De productielocatie in Aalsmeer, een van de drie locaties van het bedrijf, is mogelijk besmet met de listeriabacterie.

De leverancier heeft zijn klanten daarover zelf geïnformeerd. In de terugroepactie zitten vleeswaren als voorverpakte kipfilet, achterham en bacon. Jumbo roept 135 verschillende vleeswaren terug. Hier is de hele lijst te vinden. Bij Sligro gaat het om 168 verpakte artikelen en Aldi roept vier producten terug.

"Ik schrik er wel van", zegt een klant voor een Jumbo-winkel in Amsterdam-Noord. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt de vrouw dat ze van plan was om rundergehakt te kopen. "Dus ik ga het eerst vragen en als ik daarna nog twijfel ga ik naar een andere zaak." Overigens is rundergehakt gewoon veilig: de lijst bevat alleen maar vleeswaren die bestemd zijn als broodbeleg.

Een andere vrouw voor de supermarkt is een stuk minder minder bezorgd over het nieuws. "Tegenwoordig schrik je niet meer zo snel, ik niet tenminste. Dit is nu ontdekt, maar laten we eerlijk zijn: we weten maar een beetje van alle vuiligheid dat in ons eten zit."

Geld terug

Consumenten wordt gevraagd de vleeswaren terug te brengen naar de supermarkt. Zij krijgen hun geld terug. De vleeswaren die momenteel nog in de schappen liggen, zijn veilig om te consumeren, laat Jumbo weten in een verklaring.

Ook andere afnemers van Offerman zijn ingelicht, waaronder groothandels Bidfood, Sligro en Versunie. Zij zullen snel hun klanten informeren welke artikelen worden teruggeroepen. Ondertussen is het snijden en verpakken van de vleeswaren in de fabriek in Aalsmeer tijdelijk stopgezet. De andere fabrieken van de leverancier nemen dat werk voorlopig over,

De listeriabacterie kan een voedselinfectie veroorzaken. De kans op besmetting is klein, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Vooral voor zwangere vrouwen: de bacterie kan bij hen leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl