De gearresteerde Nederlander op beelden van de Egyptische televisie
NOS Nieuws

Egypte laat Nederlander vrij die vastzat voor filmen met drone

De Nederlandse man die werd opgepakt omdat hij met een drone opnames maakte van het Tahrir-plein in Caïro is weer vrijgelaten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. De Nederlander moet Egypte zo snel mogelijk verlaten. De Nederlandse ambassade begeleidt hem daarbij.

Het gaat naar omstandigheden goed met de 43-jarige Amsterdammer, zegt het ministerie. Hij heeft behoefte aan rust.

"Het gaat goed en we zijn heel blij", laat de advocaat van Pieter Bas Habes weten. Habes wordt spoedig in Nederland verwacht. Dan zal er meer informatie over de vrijlating naar buiten komen, aldus de advocaat.

'Geheime opnames'

De man werd op 25 september gearresteerd nadat hij met een drone opnames had gemaakt van het Tahrir-plein in het centrum van Caïro. De politie verdacht de man ervan dat hij in het geheim opnames wilde maken van de landelijke protesten tegen de regering van president Sisi.

Een Egyptisch tv-station zond na de arrestatie de verklaring van de man uit. "Vroeg in de ochtend liet ik mijn drone van het dakterras van mijn hotel vliegen om beelden van het hotel te maken", zei Habes in de video. "Dit werd door een van de hotelmedewerkers gezien en hij zei dat dit een groot probleem was. Ik ging terug naar mijn hotelkamer en een tijdje later nam de politie me mee naar het politiebureau."

De video:

Nederlander vast voor vliegen met drone in Egypte

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl