De drone met vlag van de niet-erkende republiek Artsach
NOS Voetbal

Drone verstoort Europa League-duel Qarabag

Het Europa League-treffen tussen F91 Dudelange en Qarabag FK heeft enige tijd stilgelegen na een incident met een drone.

Het onbemande luchtvaartuig, met vlag van de niet-erkende republiek Artsach (Nagorno-Karabach), verscheen bij een 0-2 voorsprong voor Qarabag plots vlak boven het stadion in Luxemburg.

In 1992 verklaarde de Armeense meerderheid in de regio Nagorno-Karabach zich onafhankelijk van Azerbeidjzan en gebruikte daarbij de titel republiek Artsach. Die onafhankelijkheid wordt internationaal niet erkend.

De wedstrijd werd enige tijd stilgelegd:

De Azerbeidzjanen reageerden furieus en trachtten de drone met de bal uit de lucht te schieten. Dat lukte niet, waarna de arbitrage besloot om de wedstrijd tijdelijk stil te leggen. Na de hervatting liep Qarabag verder uit naar 1-4.

FK Qarabag is oorspronkelijk afkomstig uit Agdam, dat tegen het betwiste gebied aan ligt. In 1993 kregen de Armenen de overhand in de oorlog met Azerbeidzjan om de betwiste regio en slaagden erin om een een veiligheidscordon om Nagorno-Karabach te veroveren.

Op 23 juli 1993 werd Agdam veroverd en sloegen de Azerbeidzjaanse inwoners op de vlucht. Onder hen de voetballers van FK Qarabag Agdam en hun familie. De stad werd aan zijn lot overgelaten en is inmiddels vervallen tot een spookstad achter de Armeense loopgraven.

Meer weten over FK Qarabag en de oorlog om Nagorno-Karabach? Lees het onderstaande artikel.

Hoewel de dagelijkse strijd om Nagorno-Karabach in 1994 werd beëindigd met een staakt-het-vuren tussen Armenië en Azerbeidzjan, is de oorlog tussen beide landen nog altijd springlevend. De frontlijn wordt nog altijd permanent bewaakt door beide strijdende partijen en elk jaar vallen nog tientallen slachtoffers door sluipschutters en incidentele schermutselingen.

Formeel behoort de regio nog altijd tot Azerbeidzjan, al heeft de niet-erkende republiek Artsach het er in werkelijkheid al ruim 25 jaar voor het zeggen.

De drone wordt met een bal beschoten

De Jong ontbreekt bij Sevilla

Zonder de buiten de selectie gelaten Luuk de Jong zegevierde Sevilla tegen Apoel Nicosia: 1-0. Matchwinner werd Javier Hernandez, die daarmee een belangrijke slag sloeg in de strijd om de spitspositie.

Voormalig Ajacied Jody Lukoki wist namens Loedogorets al na 36 seconden te scoren in het duel bij Ferencvaros. Uiteindelijk wonnen de Bulgaren met 3-0.

Bas Dost viel in bij Eintracht Frankfurt, dat op bezoek bij Vitoria Guimaraes met 1-0 zegevierde. Wout Weghorst speelde met Wolfsburg met 1-1 gelijk bij Saint-Etienne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl