NOS Nieuws

Celstraf voor brandstichting moskee Leeuwarden

Een man uit Leeuwarden is veroordeeld tot 36 maanden cel, waarvan 14 maanden voorwaardelijk, voor brandstichting bij een moskee in zijn woonplaats. Ook moet hij een schadevergoeding betalen van zo'n 1300 euro.

De man ging 23 april 's nachts naar de moskee en legde daar voor de deur een paar zakken huisvuil neer. Die stak hij in brand, waarna hij ervandoor ging.

Een paar minuten later zag een voorbijganger het vuur. De voorbijganger waarschuwde meteen de imam die in de moskee woonde. Samen blusten ze de brand.

Groot gevaar

Het motief van de dader is onduidelijk. Hij zegt dat hij dacht dat het om een leegstaand gebouw ging, maar de rechtbank gaat daar niet in mee. De man woonde vlak bij de moskee en moet volgens de rechters hebben gezien dat er elke week enkele honderden mensen naar de moskee kwamen.

De man is door een psycholoog onderzocht en daaruit kwam naar voren dat hij zich niet goed kon beheersen. Mede door overmatig alcoholgebruik en ADHD kon de man zich agressief gedragen en dat zou ook hebben geleid tot de brandstichting.

De rechtbank zegt dat de man met zijn actie groot gevaar heeft veroorzaakt voor de moskee en voor de imam. Daarnaast nemen de rechters de man kwalijk dat hij angst heeft veroorzaakt bij de lokale geloofsgemeenschap. Vertegenwoordigers van de moskee vertelden tijdens de rechtszaak dat er sinds de brandstichting veel minder mensen naar de moskee komen, ondanks de extra veiligheidsmaatregelen die zijn genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl