NOS Nieuws

Jacht op Limburgse wasbeer is geopend, de eerste zijn gevangen

De wasbeer is niet zo onschuldig als hij er uitziet. In Limburg lopen er zo'n 50 tot 100 rond en de provincie wil er vanaf. De provincie probeert ze daarom nu te vangen.

De eerste twee zijn nu gevangen, meldt 1Limburg. Niet in de speciale vangkooien die vanaf 1 oktober geplaatst zijn door de zoogdiervereniging, maar in kooien voor het vangen van ratten. Het Waterschap Limburg heeft overal van dat soort kooien staan.

Bekijk hieronder hoe de zoogdiervereniging wasberen vangt:

Hoe vang je een wasbeer? In Limburg weten ze raad

De dieren komen waarschijnlijk uit Duitsland, waar ze al jaren leven. Oorspronkelijk komen de wasberen uit Noord-Amerika, ze zijn ooit naar Europa gehaald voor de pelsdierhouderij en werden als huisdier gehouden. Sindsdien zijn er flink wat dieren ontsnapt en in de natuur terechtgekomen. Daar planten ze zich voort en dat is een probleem: in het wild kunnen ze veel schade aanrichten en overlast geven. Voor de natuur, maar ook voor de mens.

Via schoorsteen naar binnen

Wasberen kunnen via een schoorsteen een huis binnen sluipen en daar schade aanrichten. Ook kunnen ze kippen en andere dieren opeten. "In Maastricht werd een vrouw door een wasbeer gebeten toen ze haar konijn wilde redden," vertelt Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging. Ook dragen sommige wasberen een worm bij zich die mensen ziek kan maken.

Een wasbeer is een invasieve exoot: een plant, dier of organisme dat hier oorspronkelijk niet vandaan komt en een bedreiging vormt voor het ecosysteem, biodiversiteit en in sommige gevallen voor de volksgezondheid. De Europese Unie wil alle invasieve exoten uit de Europese natuur verwijderen en in Nederland zijn de provincies verplicht deze regelgeving uit te voeren.

Ook op andere plekken in Nederland lopen wasberen rond. Op deze interactieve kaart kun je zien waar de wasbeer nog meer gespot is.

De provincie Limburg kondigde in maart aan dat het de wasberen wilde afschieten. Dat stuitte op veel verzet van dierenliefhebbers. Stichting Aap bood aan de wasberen op te vangen, maar de provincie vond dat in eerste instantie te duur. De stichting kwam met een petitie die duizenden keren werd ondertekend. Met succes: Limburg besloot de dieren toch te gaan vangen.

Lokaas

Sinds deze week worden ze met sardientjes gelokt. De sterke geur moet de wasberen verleiden in een kooi te kruipen. Eenmaal gevangen gaan ze naar Stichting Aap in Almere, waar ze worden gecastreerd of gesteriliseerd om vervolgens te verhuizen naar diverse dierentuinen.

Of het probleem in Limburg op deze manier wordt opgelost is nog maar de vraag. Stichting Aap heeft momenteel maar ruimte voor 50 wasberen. Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging hoopt dat de populatie flink inkrimpt. "Maar het blijft lastig. Er kunnen wasberen bijkomen, omdat ze ook in België en Duitsland voorkomen en de grens natuurlijk nog steeds kunnen oversteken."

Niet alleen de wasbeer kan schadelijk zijn voor mens en natuur. Ook deze andere invasieve exoten zijn dat. Hier zie je waar ze in Nederland voorkomen en of ze schadelijk zijn voor de volksgezondheid of voor inheemse soorten.

  • NOS
    De Bruine rat kan ziektes bij zich dragen die schadelijk zijn voor de mens
  • NOS
    Een beet van deze spin kan in extreme gevallen zorgen voor hartritmestoornissen, koorts en spierspasmen
  • NOS
    Voedsel en kleding die door de sobere restjesmot zijn aangetast kunnen voor allergische reacties en irritaties van het slijmvlies zorgen
  • NOS
    Zwarte ratten kunnen veel overlast veroorzaken en ook ziektes bij zich dragen
  • NOS
    Voedsel en kleding die door de amandelmot zijn aangetast kunnen voor allergische reacties en irritaties van het slijmvlies zorgen
  • NOS
    Voedsel en kleding die door de cacaomot zijn aangetast kunnen voor allergische reacties en irritaties van het slijmvlies zorgen
  • NOS
    Voedsel en kleding die door de duponcheliamot zijn aangetast kunnen voor allergische reacties en irritaties van het slijmvlies zorgen
  • NOS
    Faraomieren kunnen een plaag vormen en bacteriën bij zich dragen
  • NOS
  • NOS
    Mensen kunnen allergische reactie krijgen van voedsel dat door deze mot is besmet
  • NOS
    Voedsel en kleding die door de perzicksheutboorder zijn aangetast kunnen voor allergische reacties en irritaties van het slijmvlies zorgen
  • NOS
    De Turkse rivierkreeft vormt een gevaar voor de inheemse Europese rivierkreeft
  • NOS
  • NOS
    Vanwege de snelle voortplanting is de Giebel een bedreiging voor lokale flora en fauna
  • NOS
    Ook deze Amerikaanse rivierkreeft verdrukt andere lokale flora en fauna

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl