NOS Nieuws

Gestolen zilveren WO II-servies terug naar Duitse familie

Een zilveren servies dat tijdens de Tweede Wereldoorlog van een Duitse familie werd gestolen, wordt binnenkort teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren. Onder meer zestien onderzetters en twee sauskommen zijn na bijna 75 jaar in handen gekomen van de politie.

Drie zussen uit Heerlen hadden het zilver eerder bij een kunsthandelaar gebracht met de vraag wat het waard was. Deze Heerlense zilverexpert had het Duitse familiewapen op de sauskommen herkend en schakelde de politie in.

Uit onderzoek bleek dat Amerikaanse soldaten het servies in 1945 bij een adellijke familie hadden weggenomen. Ze hadden het achtergelaten bij een Heerlens gezin met een café, schrijft dagblad De Limburger. Het was gebruikt om er schnaps mee af te rekenen.

Zilverprijs vergoed

"De drie Heerlense zussen die het zilver erfden, hebben uiteindelijk besloten er afstand van te doen", zegt Frank Assendelft van de politie Limburg, die antiek in zijn pakket heeft. De vrouwen hoeven geen vervolging te vrezen, aangezien de zaak verjaard is. Ze krijgen de zilverprijs vergoed van de Duitse edelman die het nu terugkrijgt.

De onderzetters en sauskommen wegen enkele kilo's en vormen ongeveer een derde van het gehele servies van naar schatting 30 kilo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl