NOS Voetbal

Stam wil met Feyenoord gedoseerd aanvallen tegen favoriet FC Porto

Stam wil met Feyenoord gedoseerd aanvallen tegen favoriet FC Porto

Feyenoord kan donderdag in de tweede groepswedstrijd van de Europa League zijn mouwen opstropen: met FC Porto treffen de Rotterdammers "een grote club", zo werd tijdens de persconferentie van de Rotterdammers herhaaldelijk gezegd.

Tegen de kwartfinalist in de Champions League van vorig seizoen kan Feyenoord waarschijnlijk nog niet beschikken over Nicolai Jørgensen. "Hij heeft nog steeds last van zijn ribben. We gaan het later bekijken", aldus trainer Jaap Stam. De kans dat Orkun Kökcü meedoet, is klein: de middenvelder is nog altijd grieperig.

Voor de zestien gaan liggen

Waar Feyenoord vooralsnog een moeizaam seizoen heeft, met de 5-1 tegen FC Twente van afgelopen zondag als positieve uitschieter, draait FC Porto op volle toeren. De ploeg is al acht wedstrijden ongeslagen en staat derde in de Portugese competitie, met één punt minder dan koploper Famalicão.

Maar de Portugese competitie is niet dezelfde als de Nederlandse, aldus Stam. "De meeste tegenstanders waar zij tegen spelen, spelen heel verdedigend en wachten af. Het zou apart zijn als wij voor de zestien gaan liggen en kijken hoe het gaat. We moeten zien hoe ze zich weren tegen een ploeg die ook aanvallend speelt."

Het is donderdag in De Kuip dan ook een kwestie van doseren, stelt Stam. "We moeten wel proberen vooruit te voetballen en af en toe risico's nemen. Maar er zullen ook fases zijn waarin we compacter bij elkaar blijven en afwachten, en FC Porto de keuzes laten maken."

Op de bank bij FC Porto treft de Feyenoord-trainer een oude bekende: Sérgio Conceição was in het seizoen 2003/2004 ploeggenoot van Stam bij Lazio. "Hij speelde aanvallend en was temperamentvol, zoals veel Portugezen. Dat is mooi om te zien. En dat zie je ook terug aan zijn ploeg", vertelt Stam over zijn collega.

Fer en Karsdorp fit

Leroy Fer is, net als Rick Karsdorp, helemaal fit en donderdag van de partij. "FC Porto is een grote club, met een grote historie, die altijd wil voetballen", aldus Fer. "Het is een mooie wedstrijd, thuis tegen een grote tegenstander. Daar doe je het voor."

"Portugezen hebben wat extra temperament, met overtredingen en soms schwalbes", vervolgde Fer. "Wij moeten van eigen kracht uitgaan, dan hebben we een kans om te winnen."

Stand groep G

1 FC Porto 1-3 2-1
2 Rangers FC 1-3 1-0
3 Young Boys 1-0 1-2
4 Feyenoord 1-0 0-1

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl