NOS SportAangepast

Hassan naar halve finales 1.500 meter, Bol uitgeschakeld op 400 m horden

Sifan Hassan heeft zich bij de WK in Doha op ontspannen wijze geplaatst voor de halve finales op de 1.500 meter. Vier dagen na het veroveren van de wereldtitel op de 10.000 meter won ze haar serie in 4.03,88. Ze bleef de Keniaanse titelverdedigster en olympisch kampioene Faith Kipyegon voor.

Maureen Koster ging in de series van de 5.000 meter na dik tien minuten onderuit en stapte uit de race. Femke Bol, pas 19, kon haar uitstekende race in de series van de 400 meter horden geen vervolg geven in de halve finales. Ze werd zevende in haar race en miste de finale.

Hassan werd dinsdag geconfronteerd met een schorsing van vier jaar voor haar trainer Alberto Salazar. De rumoerige aanloop naar de series van de 1.500 meter hadden geen invloed op haar lopen. Hassan startte achterin en nam in de laatste ronde het initiatief over.

Hassan moest na haar wereldtitel op de 10.000 meter kiezen tussen de 1.500 en 5.000 meter, die in Doha niet te combineren zijn. Ze volgde haar hart. Op de 1.500 meter is ze dit jaar de snelste atlete. "Het was een goede race", keek ze woensdag terug op de series. "Het ging gemakkelijk."

Dramatische val Koster op 5.000 meter

Maureen Koster had zich veel voorgesteld van de 5.000 meter in Doha. Ze stapte dit jaar over naar een Engelse trainingsgroep, bereidde zich op hoogte in Zuid-Afrika voor op de WK, maar had daar uiteindelijk weinig aan.

Merkwaardige val

Haar avontuur eindigde na ruim tien minuten in een val. Koster raakte een tegenstandster en was volledig uit balans. Bij de val liep ze een wond op aan haar linkeronderbeen.

Bol na uitschakeling op 400 m horden: 'Ik baal, maar ben niet teleurgesteld'

Femke Bol liep dinsdag naar een persoonlijk record (55,32) en een olympisch ticket op de 400 meter horden. Een dag later in de halve finales kon ze dat niveau niet herhalen. Ze finishte als zevende in 56,37, waardoor ze buiten de finale bleef.

Bol, die ook nog uitkomt op de 4x400 meter, vond het een magere race. In de series gebruikte ze haar sterke eindsprint om nog veel goed te maken. Die bleef nu achterwege. "De passages van de horden liepen niet lekker, mijn laatste stuk was ook niet sterk", concludeerde het 19-jarige talent.

Van Klinken uitgeschakeld

Discuswerpster Jorinde van Klinken (19) lukte het niet de finale te halen. Ze kwam in de kwalificatie tot een afstand van 58,58 meter.

De kwalificatie-eis voor de finale was 63,00 meter. Van Klinken had een geldige poging. Die was niet ver genoeg. Uiteindelijk eindigde ze als achttiende. Van Klinken had zich in juli met een afstand van 61,33 meter geplaatst voor de WK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl