Vakmensen tijdens het Kinderboekenbal Stichting CPNB

De Kinderboekenweek is begonnen, de jaarlijkse week waarin er extra aandacht is voor lezen onder kinderen. En dat gaat zoals ieder jaar gepaard met feestelijkheden.

De opening van de Kinderboekenweek verliep dit jaar anders dan normaal. Normaal gesproken is er op de vooravond van de opening een groot Kinderboekenbal met kinderen en vakmensen. Maar voor het eerst in vijftien jaar waren er geen kinderen bij.

Schrijvers zouden op het bal te veel bezig zijn de kinderen, waardoor netwerken erbij inschiet. Daarom kregen de kinderen een eigen opening, op de Amsterdamse Daltonschool de Spaarndammerhout.

Daar werd met 250 kinderen de week officieel geopend. Meerdere auteurs, onder wie de winnaar van de Gouden Griffel, waren te gast.

Dit jaar is het motto van de Kinderboekenweek Reis mee! En iemand die veel van reizen afweet, is astronaut André Kuipers. Hij was dit jaar eregast en maakte samen met illustrator Natascha Stenvert het prentenboek: André het astronautje op zoek naar Laika.

Het prentenboek, dat gebaseerd is op echte gebeurtenissen in de ruimte, gaat over een hondje Laika dat er met een raket vandoor gaat en kwijtraakt in de ruimte. "Astronaut André en vriendin Valentina moeten Laika dan zien terug te vinden", zegt Kuipers in het NOS Radio 1 Journaal.

En daar komt het thema van de boekenweek naar voren: voertuigen. Maar ook recycling is een rode draad in het boek, zegt Kuipers. "André en Valentina moeten zelf een raket gaan bouwen en dat moeten ze doen van onderdelen van allerlei voertuigen."

De Russische ruimtehond Laika die in 1957 de ruimte in werd gestuurd Getty Images

De naam van het hondje, Laika, komt niet uit de lucht vallen, zegt Kuipers. Het is een bekende naam in de ruimtevaart. "Dat is de eerste ruimtevaarder. Die Russische hond werd op 3 november 1957, een maand na de eerste Spoetnik, de ruimte in gestuurd."

Maar dat liep, in tegenstelling tot het boek, niet goed af. "Ze wisten toen nog niet hoe die capsules moesten terugkomen, dus de echte Laika heeft het niet lang volgehouden. Maar dit is een kinderboek, dus natuurlijk komt Laika nu gewoon terug", aldus Kuipers.

STER reclame