PvdA dreigt tegen Belastingplan kabinet te stemmen
Het kabinet moet extra geld uittrekken voor de bestrijding van het lerarentekort en belastingverlaging voor ouderen en mensen met een laag inkomen. Gebeurt dat niet, dan dreigt de PvdA tegen het Belastingplan en de onderwijsbegroting te stemmen.
Partijleider Lodewijk Asscher gaat vandaag, bij de Algemene Financiële Beschouwingen, het debat in de Tweede Kamer over de begroting voor volgend jaar, een poging doen om de plannen van het kabinet bij te sturen.
Volgens Asscher is geld niet het probleem, maar gaat het om de politieke keuze wat je met dat geld doet. Hij zegt in het NOS Radio 1 Journaal: "Wij vinden het eigenlijk niet uit te leggen dat je in een tijd dat er allemaal overschotten zijn, mensen met een laag inkomen, ouderen en huurders op achterstand zet. Die krijgen nu een bijna onzichtbare koopkrachtverbetering. Maar als het straks economisch tegenzit, zitten juist die groepen in de kou."
Hij ziet het als een investering in de toekomst om nu bijvoorbeeld de leraren een steuntje in de rug te geven. "Want die geven kwaliteit aan de samenleving. Dus het is goed voor Nederland, goed voor de mensen in dit land. En we weten dat het nu kan en dat het straks, als het economisch minder is, misschien weer veel lastiger wordt."
GroenLinks
Het is de vraag of het dreigement van de PvdA indruk maakt. Het kabinet heeft weliswaar steun van de oppositie nodig in de Eerste Kamer, maar GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft al gezegd dat hij niet van plan is tegen het Belastingplan te stemmen.
Klaver wil geen 'scorebordpolitiek' meer bedrijven en ziet ook veel goede dingen in het Belastingplan. Als GroenLinks inderdaad de voorstellen steunt, heeft het kabinet de gewenste meerderheid binnen.
Asscher zegt dat zijn doel niet is om de plannen tegen te houden, maar om ze te verbeteren. "Het is aan het kabinet om een meerderheid te zoeken. Ze kunnen dat bijvoorbeeld doen met Forum voor Democratie, GroenLinks of met de Partij voor de Arbeid. Maar je kunt niet van ons verwachten dat we blind steun verlenen aan plannen die onze ogen niet genoeg tegemoet komen aan wat er nu nodig is."
Verhuurdersheffing
De PvdA-leider deed twee weken geleden bij de Algemene Beschouwingen al een poging om zijn eisen ingewilligd te krijgen, maar toen ging het kabinet er niet op in. Vandaag, in het debat met minister Hoekstra, hoopt Asscher toch op toenadering.
Naast het extra geld voor de leraren en de lastenverlichting voor ouderen en minima wil de PvdA ook iets doen aan de verhuurdersheffing die woningcorporaties betalen. Die leidt volgens Asscher tot hogere huren, terwijl het geld beter gebruikt kan worden om betaalbare woningen te bouwen.
Politiek verslaggever Xander van der Wulp zegt dat in elk geval duidelijk is dat de politieke antenne van Asscher in orde is. "Hij weet dat de PvdA een van de partijen is, gezien de minderheid van de coalitie in de Eerste Kamer, die de komende tijd dingen van het kabinet kan eisen. En dit is de juiste tijd om je wensen op tafel te leggen."
Bij de Algemene Politieke Beschouwingen, pal na Prinsjesdag, bleek al "dat het kabinet best bereid is om naar links te kijken", zegt Van der Wulp.