In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Schadevergoeding voor leerlingen VMBO Maastricht na examendebacle

121 eindexamenkandidaten van VMBO Maastricht van wie in de zomer van 2018 het eindexamen ongeldig werd verklaard, krijgen een schadevergoeding. Het gaat om een bedrag van 1000 euro per leerling, schrijft 1Limburg.

Door de affaire gingen vakanties en examenfeestjes niet door. Ook liepen de leerlingen inkomsten uit vakantiebaantjes mis.

Fout van de school

De leerlingen hoorden vorig jaar vlak voor de diploma-uitreiking dat de onderwijsinspectie alle examens ongeldig had verklaard. Volgens de inspectie had de school "zeer onverantwoord" gehandeld door toetsen niet af te nemen en resultaten niet of verkeerd te registreren. De leerlingen hadden daarom helemaal geen examen mogen doen.

In totaal werden ruim 350 vmbo-leerlingen van de school door de ongeldigverklaring getroffen. Het overgrote deel van hen kreeg na het maken van hersteltoetsen alsnog een diploma.

Zaak aangespannen

Een van de ouders had na het eindexamendebacle een advocatenkantoor ingeschakeld, dat namens 113 leerlingen met een eis tot schadevergoeding kwam. Nog eens acht anderen vroegen om vergoeding van de schade via hun rechtsbijstandsverzekering.

Advocaat Wouter Geertsen is tevreden met de uitkomst. Het totale bedrag van 121.000 euro gaat volgens hem niet ten koste van onderwijsgeld, maar wordt geregeld via de verzekering van de overkoepelende scholengemeenschap LVO.

De leerlingen waren erg teleurgesteld, vertelden ze na het nieuws vorig jaar:

Geen diploma voor vmbo'ers Maastricht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl