ANP

KPN heeft Joost Farwerck benoemd tot nieuwe topman. Hij zit al sinds 2013 in het bestuur van het telecombedrijf en wordt nu doorgeschoven naar de toppositie.

KPN besloot gisteren de voordracht van Dominique Leroy terug te draaien omdat in België een strafrechtelijk onderzoek naar haar loopt. Farwerck was toen al actief als tijdelijke topman. Hij is nu voor vier jaar aangesteld.

Het bedrijf maakte verder bekend dat Jan Kees de Jager in maart volgend jaar vertrekt als financieel directeur. De Jager werd door sommigen getipt als mogelijke topman van het bedrijf. De Jager had eerder binnen het bedrijf aangegeven een goed moment te zoeken om te vertrekken.

"Ik ben heel blij met de ervaring die ik heb opgedaan bij KPN als grote Nederlandse corporate, aansluitend op mijn politieke loopbaan binnen Nederland", zegt De Jager. "De tijd is echter aangebroken om naar mijn roots en grote passie terug te keren: ondernemen. Ditmaal in een internationale context."

Het bedrijf heeft al een vervanger: Chris Figee. Hij werkt nu als financiële topman bij verzekeraar ASR.

Onrust in de top

Bij KPN is het sinds het vertrek van Eelco Blok in april 2018 onrustig in de top. Als opvolger werd de Italiaan Maximo Ibarra benoemt, maar hij nam na een jaar een nieuwe functie aan in Italië.

Als opvolger werd de Belgische Leroy benoemd. Tegen haar werd al snel na de benoeming een strafrechtelijk onderzoek gestart. Leroy had begin augustus een pakket Proximus-aandelen ter waarde van 285.000 euro verkocht, terwijl ze toen al met KPN in gesprek was over een aanstaand vertrek.

"Een menselijke reactie is om iemand te steunen, maar uiteindelijk moeten we het KPN-belang afwegen", zegt president-commissaris Duco Sickinghe. "Het werd duidelijk dat de procedures in België lange tijd gingen duren. Dat is voor KPN niet goed. Daarom hebben we dit weekend de beslissing genomen om de benoeming terug te draaien."

Met Farwerck komt er nu een KPN-veteraan aan het roer. Hij werkt sinds de jaren '90 bij het telecomconcern. Volgens Sickinghe was hij altijd al de beste interne kandidaat, maar ging eerder de voorkeur uit naar iemand van buiten het bedrijf. "Joost was altijd onderdeel van het koppeloton", aldus Sickinghe.

Joost Farwerck KPN

Joost Farwerck kreeg dit weekend de vraag of hij toch niet de nieuwe baas van het concern wil worden. "We hebben een goed gesprek gevoerd", zegt Farwerck. "Ik was blij om m'n eigen team te kunnen samenstellen. Er is volle steun voor me uitgesproken, dus we gaan nu met KPN vol voor de executie van de strategie."

Farwerck moet de strategie die eerder onder Ibarra is opgesteld gaan uitvoeren. Daarin wil KPN onder meer efficiënter gaan werken, meer glasvezelnetwerken aanleggen en meer diensten aan klanten gaan verkopen. Ook staat het schrappen van het merk XS4ALL op de planning.

STER reclame