Lenette van Dongen won in de categorie entertainment ANP

De cabaretiers Lenette van Dongen, Louise Korthals en Theo Nijland hebben Poelifinario's gewonnen, de belangrijkste cabaretprijzen. De prijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) werden uitgereikt in Den Haag.

Van Dongen won met haar voorstelling Paradijskleier in de categorie entertainment. Ze is volgens de jury een vakvrouw, die razendsnel kan schakelen tussen een lach en een traan. "Ze is in deze voorstelling volledig zichzelf en geeft ons een oergeestige masterclass duurzaam geluk", luidt het verdict. "Haar levenslust spat van het podium."

Louise Korthals kreeg de prijs in de categorie engagement voor Alles is er!, waarin ze volgens de jury het "uiterste persoonlijke moeiteloos verbindt aan het maatschappelijk relevante".

Theo Nijland is "de maestro van het Nederlandse kleinkunstlied", vindt de jury. Hij ging met een Poelifinario naar huis voor En de rest is onzin. "De stapel steengoede liedjes loopt over van poëtisch verwoord cynisme en wordt opgediend met een stem die net zo warm is als Nijlands glimlach", vindt de jury.

Luister hier naar Nijlands nummer 'Ja, maar als':

De Neerlands Hoop, de prijs voor aanstormend talent, ging naar Peter Pannekoek. "Een goede grappenmaker was Pannekoek al, nu blijkt hij ook interessante vragen te stellen", vindt de jury over Later was alles beter. Voor de Neerlands Hoop waren ook Alex Ploeg en Anne Neuteboom genomineerd.

De Poelifinario is vernoemd naar een fictieve vogelsoort uit de koker van Toon Hermans.

Hoe word je cabaretier? Drie genomineerden voor de Poelifinario deden eerder de Koningstheateracademie in Den Bosch, de enige hbo-cabaretopleiding in Nederland. Studente Sophie (20) laat zien wat je daar leert:

Poelifinario-kandidaten kwamen van dé cabaretopleiding. Wat leer je daar?

STER reclame