NOS SportAangepast

Ethiopiërs heersen op 5.000 meter, Warholm prolongeert titel 400 m horden

Ethiopiër Edris sprint naar wereldtitel 5.000 meter

Lang leek Jakob Ingebrigtsen uitzicht te hebben op een WK-medaille op de 5.000 meter, maar in de slotronde vloeiden de krachten bij de 19-jarige Noor weg. De wereldtitel ging uiteindelijk naar de Ethiopiër Muktar Edris. De familie Ingebrigtsen, met drie broers in de finale, moest het zonder medaille stellen.

Edris troefde met een geweldige sprint zijn landgenoot Selemon Barega af. Het brons ging naar de Canadees van Somalische afkomst Mohammed Ahmed,

Edris (25) werd in 2012 wereldkampioen bij de junioren en verraste in 2017 topfavoriet Mo Farah in Londen op diens laatste WK in de eindsprint. Ook nu had hij weer een indrukwekkende demarrage in huis.

Europees kampioen Jakob Ingebrigtsen, die in de slotfase nog wel versnelde, viel als vijfde over de finish. De oudste Ingebrigtsen, Henrik, finishte als dertiende. Filip Ingebrigtsen liep de race niet uit.

Warholm prolongeert wereldtitel 400 meter horden

Karsten Warholm was twee jaar geleden een sensatie in Londen, waar hij kort nadat hij de Europese juniorentitel had veroverd ook in de WK-finale toesloeg.

In Doha was de 23-jarige Noor de grote favoriet, nadat hij in de zomer in Zürich als derde man in de geschiedenis onder de 47 seconden was gedoken (46,92). Hij kwam met die tijd in de buurt van het wereldrecord van Kevin Young, dat sinds 1992 op 46,78 seconden staat.

De 23-jarige Noor verwees in de finale de Amerikaan Rai Benjamin en de Qatarees Abderrahman Samba naar het zilver en het brons. Benjamin had Warholm nog zo opgejaagd in Zürich dat hij ook onder de 47 seconden (46,98) finishte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl