NOS Sport

Aangeslagen Schippers: 'Deze vorm twee jaar niet gevoeld, dit is zuur'

Balende Schippers: 'Zelfde blessure als in Rio, heel zuur'

Ze is kilo's lichter geworden, heeft de weg naar boven weer gevonden, maar moet op het moment suprême afhaken. Met betraande ogen staat Dafne Schippers maandag de NOS te woord. Ze heeft net met haar begeleiders besloten de 200 meter bij de WK in Doha van haar programma te schrappen.

Medaille ophalen

Een op de 100 meter opgelopen liesblessure weerhoudt haar ervan haar titel op de 200 meter te verdedigen. "Dit is heel zuur. De vorm die ik nu heb, heb ik al twee jaar niet meer gevoeld. Op de 200 meter was het eigenlijk een medaille ophalen hier. Misschien geen goud, want Dina Asher-Smith is dit seizoen wel heel snel. Maar wel een medaille", klinkt het gefrustreerd.

Net als in 2016 bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, destijds haar laatste grote evenement met Bart Bennema als trainer, gooit een liesblessure roet in het eten. "Het is dezelfde blessure als in Rio", licht de tweevoudig wereldkampioene toe.

"Destijds in Rio had ik echter twee dagen meer voor de 200 meter begon en won ik zilver", trekt ze de vergelijking met Doha, waar ze de blessure zondag tijdens de halve finale van de 100 meter opliep. "Ik had voor mijn doen een superstart. Na tien meter voelde ik het: een steek in een spier. Ik kom hier niet om achtste te worden in een finale."

Schippers meldt zich af voor de finale in de hoop een dag later daar profijt van te hebben op de 200 meter, háár afstand. Dat blijkt een misrekening. "Ik ben tot twee uur 's nachts behandeld. Vanochtend voelde het best redelijk. Bij een loopje op 70 procent wist ik het echter direct. De pijn zat er nog in. Dan is het klaar."

Dafne Schippers verlaat in tranen de baan

De teleurstelling en frustratie zijn groot bij de sprintster, die na de Spelen in Rio een moeizame periode doormaakte. Onder de Amerikaan Rana Reider waren haar tijden niet meer zo snel, groeide de spiermassa, maar verdween de soepelheid in haar loopstijl. Reider zelf verdween eind vorig jaar als een dief in de nacht bij de Atletiekunie.

Nieuwe trainer

Schippers moest op zoek naar een nieuwe trainer. In overleg met de Atletiekunie kwam ze toch weer uit bij Bennema, de man die haar op weg naar Rio naar grote successen had geleid op de WK in Peking, maar na Rio niet meer nodig was.

Er waren een paar goede gesprekken nodig om de twee tot elkaar te laten komen. "Het is een andere situatie als in de eerste jaren; ze is een andere atlete, heeft een ander lijf, is ouder, heeft veel meer meegemaakt", zei Bennema onlangs tegen de NOS over de hernieuwde samenwerking.

Bennema over Schippers: 'Misschien heeft rug roet in het eten gegooid'

Een val van de trap in februari verstoorde de seizoensopbouw van Schippers flink. Bennema en Schippers balen allebei dat ze niet het beoogde trainingsprogramma hebben kunnen afwerken. Schippers zette geen supertijden neer in de zomer en ging zeker niet als favoriete naar Doha.

"We zijn bezig met een veranderingsproces", zegt Bennema. "Soms zie ik de snelheid weer, maar in de wedstrijden nog niet. Dat is balen. Vooral voor Dafne, maar ook voor mij. Ik sta langs de baan. Maar het gaat goedkomen", voorspelt hij.

Vorm

Dat gevoel heeft Schippers ook. "Ik heb er lang over gedaan, maar ik ben een stuk lichter geworden. De vorm die ik nu heb, heb ik echt twee jaar niet meer gevoeld. Ik zit weer in de richting van de 'goede ik'. Dit is de vorm waarin ik wil zitten. En dan gebeurt dit. Daar moeten we toch eens goed over nadenken; hoe dit kan gebeuren?"

Schippers weigert het negatieve te laten overheersen. "Je leert hiervan. De klap wordt steeds minder. Als topsporter balanceer je op het randje, maar ik haal hier ook heel veel positieve zaken uit. We weten de weg naar de juiste vorm weer te vinden. Daar ben ik heel blij mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl