Afrikaanse militairen patrouilleren in de Somalische hoofdstad Mogadishu
NOS Nieuws

Al-Shabaab pleegt aanslag op Amerikaanse basis in Somalië

Extremisten hebben op twee plaatsen in Somalië aanslagen gepleegd. Een van de aanslagen was bij een Amerikaanse basis bij het vliegveld van Baledogle. Er zouden gewonden zijn, maar dat is nog niet bevestigd.

Vanochtend ontploften explosieven in twee auto's bij de ingang van de basis. Volgens ooggetuigen was er daarna een vuurgevecht. Waarschijnlijk zijn enkele strijders van de islamitische terreurbeweging al-Shabaab naar binnen gegaan. Ze zouden inmiddels zijn teruggedrongen.

Al-Shabaab heeft via een bericht in de media de verantwoordelijkheid voor de aanslag bij Baledogle opgeëist.

De Amerikaanse basis bij het vliegveld van Baledogle ligt zo'n 100 kilometer ten westen van de Somalische hoofdstad Mogadishu. Er zijn speciale eenheden van het Amerikaanse leger gehuisvest. Vanaf de basis zouden drones worden ingezet om aanvallen uit te voeren op al-Shabaab. Ook worden er Somalische militairen opgeleid.

Rond dezelfde tijd werd was er in Mogadishu zelf een aanval op een konvooi met Italiaanse VN-militairen. Een journalist van persbureau Reuters meldt dat hij een zwaar beschadigd voertuig met een Italiaanse vlag zag. Het is nog niet duidelijk of er gewonden zijn.

Al-Shabaab is een aan al-Qaida gelieerde organisatie. Ze willen in Somalië een shariastaat vestigen. In 2006 kregen ze een groot deel van Somalië, waaronder de hoofdstad Mogadishu in handen. Daar werden ze in 2011 verdreven door militairen van de VN en de Afrikaanse Unie. Sindsdien richt al-Shabaab zich op het plegen van aanslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl