NOS SportAangepast

Samuel en De Witte in halve finales WK, Oegandese Nakaayi verrast op 800 m

Jamile Samuel en Lisanne de Witte hebben zich bij de wereldkampioenschappen in Doha op basis van hun tijd verzekerd van een startplaats in de halve finales van respectievelijk de 200 en 400 meter.

Sprintster Samuel liep in haar serie naar de vierde plaats, waarna ze moest wachten of haar tijd (22,90 seconden) goed genoeg was om tot de zes tijdsnelste verliezers te behoren. Dat was het geval. De topdrie van de zes races kwalificeerde zich rechtstreeks voor de volgende ronde.

Ook De Witte verzekerde zich via de achterdeur van een volgend optreden in Doha. Ze finishte in 51,31 seconden als vierde en moest ook afwachten of ze snel goed was. Dat was ze. De Witte bleek de snelste van alle verliezers en mag dinsdagavond proberen een finaleplaats af te dwingen.

Blessure

Samuel heeft al het hele seizoen last van een achillespeesblessure, maar voelde zich fit genoeg om in Doha te starten. Ze maakt ook deel uit van de estafetteploeg op de 4x100 meter. "Die blessure heeft mijn hele seizoen geruïneerd, maar we hebben er alles aan gedaan om zo goed mogelijk op de WK te staan."

Ze is niet bang dat de blessure in Doha zal verergeren. "Ik ben goed genoeg om hier te kunnen lopen. Dinsdag kijk ik wel als ik wakker ben."

Samuel won vorig jaar brons op de 200 meter bij de Europese titelstrijd in Berlijn. "Mijn missie is nu anders, ook door de fysieke problemen. Ik laat gewoon het beste wat ik nu kan zien."

Halimah Nakaayi verrast met de wereldtitel op de 800 meter

Titelverdedigster Dafne Schippers meldde zich geblesseerd af. De Britse Dina Asher-Smith was de snelste in de series met 22,32 seconden. Ze werd gevolgd door drie Amerikaanse sprintsters: Brittany Brown (22,33), Anglerne Annelus (22,56) en Dezerea Bryant (22,56).

Sensatie Oegandese Nakaayi

De 24-jarige Halimah Nakaayi verraste iedereen op de 800 meter. De Oegandese kon zich de afgelopen jaren zelden mengen in de strijd om het eremetaal, maar veroverde maandagavond met een geslepen race wel de wereldtitel.

Nakaayi passeerde op weg naar het goud de Amerikaanse troeven Raevyn Rogers en Arjee Wilson (derde bij de WK in 2017). De winnares tekende voor 1.58,04. Rogers (1.58,18) en Wilson (1.58,84) gaven weinig toe.

Hoogspringster Lasitskene verovert voor derde keer goud

Hoogspringster Marija Lasitskene won voor de derde keer op rij WK-goud in de buitenlucht. De Russin maakte haar favorietenrol waar door tot en met de 2,04 meter elke hoogte in één keer te bedwingen.

Eenmaal zeker van de titel ging het drie keer mis op 2,08 meter. Lasitskene veroverde sinds 2015 vier wereldtitels (een keer indoor) en drie Europese titels en won drie keer de hoofdprijs in de Diamond League.

Enige omissie is een olympische medaille: in 2016 ontbrak ze vanwege het Russische dopingschandaal. In Doha kreeg ze het meeste weerwerk van Jaroslava Magoetsjich uit Oekraïne, die ook over 2,04 meter ging, maar het daarna welletjes vond. Ze had onderweg meer foutsprongen gemaakt dan Lasitskene.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl