NOS Nieuws

Nederlanders gebeld door dure nummers uit Algerije: 'Niet terugbellen'

  • Joost Schellevis

    redacteur Tech

  • Joost Schellevis

    redacteur Tech

Veel Nederlandse bellers krijgen hinderlijke telefoontjes uit Algerije en Tunesië, waarschijnlijk van oplichters. De providers KPN, Vodafone en T-Mobile zien een duidelijke piek in het aantal telefoontjes en hun klanten klagen op sociale media. Ook de Fraudehelpdesk signaleert een toename.

Volgens Vodafone gaat het om fraude waarbij de bellers hopen op een belletje terug. Doet iemand dat, dan gaat de teller lopen, al snel tegen een euro per minuut.

"We hebben de nummers nu geblokkeerd, waardoor mensen niet meer kunnen worden gebeld", zegt woordvoerder Hans den Heijer. "Maar het vervelende is vaak dat ze dan een nieuw nummer gaan gebruiken, het is een kat-en-muisspel."

Dit soort fraude bestaat al veel langer, maar de afgelopen twee jaar kwam het nauwelijks voor, zegt woordvoerder Stijn Wesselink van KPN. "En nu ineens is er weer een duidelijk piekje. Het komt vaker voor, soms gaat het om nummers uit bijvoorbeeld Afghanistan."

Wesselink raadt mensen aan om niet terug te bellen. "Het advies is om dat nooit te doen als het om een onbekend nummer uit het buitenland gaat."

Wie dit soort nummers terugbelt, krijgt soms een toon te horen die doet vermoeden dat je in de wacht hangt, maar in werkelijkheid loopt de teller al. De oplichters imiteren daarvoor de wachttoon van providers.

Volgens Mark Vletter van telefonieprovider Voys maken de oplichters misbruik van het feit dat het opbellen van nummers gratis is. "Ze gooien gewoon een hele grote bak telefoonnummers in een systeem en bellen die allemaal op, om meteen daarna op te hangen", zegt Vletter. "Daarom is het voor de oplichters vaak niet zo leuk als je razendsnel opneemt." Toch blijft het advies om niet op te nemen.

Vodafone heeft een aantal meldingen gehad van klanten die erin zijn getrapt; of die hun geld terug krijgen, is niet bekend. Bij KPN worden klanten in principe niet gecompenseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl