NOS Nieuws

Politie voert flitser voor telefoon achter het stuur in

De politie voert definitief de flitscamera in waarmee automobilisten worden gefotografeerd die achter het stuur hun telefoon vasthouden.

Na een proef van anderhalf jaar is er gekozen voor een type camera met infrarood die ook 's avonds kan worden ingezet.

Foto's waar geen overtreding op staat worden direct gewist. De foto's mogen niet gebruikt worden voor de opsporing van verdachten en criminelen. De Autoriteit Persoonsgegevens is akkoord gegaan met de methode.

Beker koffie

Bij de ontwikkeling van de software die de camera's aanstuurt is gebruik gemaakt van machine-learning, soms artificial intelligence genoemd, al is dat niet helemaal hetzelfde.

In de computer zijn plaatjes ingevoerd van mensen met en zonder telefoon in hun hand zodat de camera het verschil leerde onderscheiden. Zo wordt niet iedereen met een beker koffie in zijn hand geflitst:

Bellen achter stuur vanaf morgen sneller op de foto

De kans dat je als automobilist zo'n mobiele camera tegenkomt is voorlopig niet zo groot. De politie heeft er twee in gebruik. Een voor op de snelwegen, en de andere voorlopig in de regio Utrecht.

Nederland is het eerste Europese land dat met deze opsporingsmethode gaat werken. De politie hoopt dat het aantal betrapte automobilisten flink omhoog gaat. Nu worden nog 75.000 mensen per jaar betrapt door agenten terwijl ze onder het rijden hun telefoon gebruiken.

Hier kun je zien hoe de foto's van betrapte automobilisten er uit zien. Het maakt niet uit met welke hand de telefoon gebruikt wordt en of je hem dicht bij het stuur houdt:

 • NOS
  Foto politie bellende automobilist
 • NOS
  Foto politie bellende automobilist
 • NOS
  Foto politie bellende automobilist
 • NOS
  Foto politie bellende automobilist

De boetes worden niet op basis van gezichtsherkenning uitgedeeld, maar op kenteken. Als de eigenaar van de auto niet reed, moet hij de boete verhalen op degene die wel reed.

Voor mensen die hun telefoon gebruiken terwijl deze op hun schoot ligt wordt er nog een camera ontwikkeld, kondigen de makers aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl