Hockeyclub HGC heeft sinds kort Bollywood-ster onder contract Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Hockeyclub HGC heeft sinds enkele weken de 23-jarige Indiër Harjeet Singh Tuli in de selectie. Een man met een verhaal: hij groeide in grote armoede op in de deelstaat Punjab, leerde als zevenjarige met een geleende stick hockeyen en schopte het uiteindelijk tot wereldkampioen, als aanvoerder van Jong India.

Het klinkt bijna als een Bollywood-film. En dat is het ook: in 2018 werd het leven van Tuli verfilmd, met de populaire Indiase zanger en acteur Ammy Virk in de rol van Tuli. De film heeft een happy end, maar voor de echte Tuli liep de jongensdroom slecht af: hij werd na de première uit de selectie van het nationale team gezet.

"De film ging over mijn droom om wereldkampioen te worden", vertelt Tuli in Wassenaar, waar hij nu woont. "De filmmakers zijn naar mij toe gekomen. Ik heb mijn verhaal verteld en mijn toestemming gegeven, en ik kreeg toestemming van de overheid. Maar ze hebben geen reden gegeven waarom ik uit de selectie werd gezet."

Bekijk de trailer van de film Harjeeta, die twee prestigieuze Indiase filmprijzen won.

De Indiase hockeybond ontkent groen licht te hebben gegeven voor de film. En sindsdien wordt de talentvolle hockeyer niet meer geselecteerd. HGC-coach Paul van Ass, voormalig bondscoach van India, besloot Tuli naar Wassenaar te halen, samen met diens 27-jarige landgenoot Devindar Walmiki.

Meer aan de hand

Volgens Van Ass gaat het niet alleen maar om de film en is er meer aan de hand rond de in ongenade gevallen Tuli. "Als deze jongens ver komen in hun sport, komt toch weer dat oude kastensysteem een beetje om de hoek kijken. Om de een of andere onverklaarbare reden worden ze er dan toch uitgedrukt."

"Er zit ook jaloezie bij van oudere spelers, dat hij ineens in de spotlights komt te staan. Ze vonden dat hij het niet verdiende. Er zijn heel veel belangen, ook van spelers onderling", aldus coach Van Ass.

In Nederland wil Tuli zijn Bollywood-scenario weer een nieuwe wending geven. "In mijn hart hoop ik dat weer in de selectie mag. Daarom ben ik hierheen gekomen."

Maar het is wel even wennen in villadorp Wassenaar. De overgang van Delhi Waveriders naar HGC is nogal een cultuurshock en zondag had de middenvelder het moeilijk in het met 4-0 verloren uitduel met Bloemendaal.

Volgens coach Van Ass wordt een mogelijke terugkeer in de nationale selectie "een enorm gevecht" voor Tuli. "Hij zal hier ongelooflijk moeten opvallen. En dan moet hij er ook politiek weer ingeweven worden."

Bekijk hier de samenvatting van Bloemendaal-HGC

Koploper Bloemendaal dendert over Indiaas getint HGC heen

STER reclame