Het Calvijn College in Amsterdam-West
NOS NieuwsAangepast

Inspectie vindt veel gebreken bij Calvijn College

Het Calvijn College in Amsterdam heeft bij de examens veel steken laten vallen. Dat blijkt uit een kritisch rapport van de onderwijsinspectie dat vandaag is verschenen. Daarin staat dat de vmbo-school zich niet hield aan het eigen examenreglement bij het afnemen van de schoolexamens en ook niet aan alle regels van het wettelijke eindexamenbesluit.

Dit voorjaar raakte de school in opspraak toen bleek dat een groot deel van de examenkandidaten in totaal 180 toetsen moest inhalen omdat een deel van de schoolexamens niet was afgenomen. Dat gold voor alle 77 vmbo-k-kandidaten en 15 leerlingen van de Vakmanschapsroute die enkele examens op vmbo-b-niveau aflegden, de basis beroepsgerichte leerweg.

In een reactie op zijn website zegt het Calvijn College dat na uitvoering van een herstelprogramma 63 van de 77 kader-leerlingen hun diploma hebben gehaald. De school heeft een externe commissie gevraagd onderzoek te doen naar het examendebacle. Deze onderzoekscommissie constateert eveneens dat er veel onduidelijkheid was bij de organisatie van de examens en de cijferadministratie. "We kunnen ons vinden in de bevindingen en adviezen, die ons sterken in de keuze voor de ingezette acties om de kwaliteit van de examinering te verbeteren", zegt de school.

Orde op zaken

De school moet orde op zaken stellen, stelt de inspectie. Docenten moeten zich beter verantwoorden over het opstellen van en uitvoeren van het Programma Toetsing en Afsluiting (PTA), zoals de schoolexamens formeel heten. Ook moet de cijferadministratie beter en moet er duidelijker beleid komen over wie recht heeft op een herkansing en wanneer die herkansingen worden gehouden.

Het Calvijn College verklaart de ontstane situatie uit de inspanningen voor goed onderwijs van de afgelopen jaren, met veel aandacht voor de leerlingen en de leeromgeving. "Dit heeft er onbedoeld toe geleid dat er onvoldoende aandacht was voor het proces van examinering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl