NOS Sport

'Vliegende moeder' Fraser-Pryce herovert wereldtitel op 100 meter

Fraser-Pryce snelt naar de wereldtitel op de 100 meter

Shelly-Ann Fraser-Pryce heeft in Doha de wereldtitel op de 100 meter heroverd. De 32-jarige Jamaicaanse atlete won de finale afgetekend in 10,71 seconden en vierde dat met haar zoontje Zyon. Twee jaar geleden ontbrak ze op de WK vanwege haar zwangerschap.

Zilver was voor de 23-jarige Britse Dina Asher-Smith, die met 10,83 een Brits record liep. Brons ging naar Marie-Josée Ta Lou uit Ivoorkust in 10,90. Olympisch kampioene Elaine Thompson belandde met 10,93 naast het podium.

Schippers geblesseerd en in tranen

Dafne Schippers ontbrak in de finale. De winnares van zilver in 2015 en brons in 2017 had zich als tijdsnelste verliezer uit de halve finales geplaatst, maar moest zich voor de finale afmelden vanwege een liesblessure.

Schippers in tranen op middenterrein na opgave voor WK-finale

Met het oog op de 200 meter, waarop ze haar wereldtitel verdedigt, wil Schippers geen risico's nemen. Schippers verliet in tranen het atletiekstadion. Maandag zijn de series van haar favoriete afstand. De vraag is of de pupil van Bart Bennema op tijd is hersteld.

'Vliegende moeder'

Shelly-Ann Fraser-Pryce stond als favoriete aan de start in de eindstrijd. Zaterdag was ze in de series al de snelste, een dag later in de halve finales (10,81) ook. De Amerikaanse Tori Bowe ontbrak in de halve finales. Zij nam twee jaar geleden in Londen de titel van Fraser-Pryce over.

Fraser-Pryce, altijd met een opvallende haardos, had geen enkele moeite tien jaar na haar eerste wereldtitel (Berlijn) opnieuw de beste te zijn. De 'vliegende' moeder, die in de uitpuilende prijzenkast ook de gouden medailles van de Olympische Spelen in Peking (2008) en Londen (2012) heeft hangen, had halverwege al een ruime voorsprong.

Fraser-Pryce weer wereldkampioene: 'Ereronde met mijn zoon was fantastisch'

Anzjelika Sidorova veroverde het goud bij het polsstokhoogspringen. De Russin sprong als enige over een hoogte van 4,95 meter. Sidorova maakte er een spannende strijd van met Sandi Morris. De Russin en de Amerikaanse bleven tot 4,95 meter foutloos, waarna de Amerikaanse drie keer faalde.

Morris won ook bij de Spelen van 2016 en de WK van 2017 zilver, beide keren achter Katerina Stefanidi die nu met brons genoegen moest nemen.

Polsstokhoogspringster Anna Sidorova

Sidorova (28) werd in 2014 al Europees kampioene, maar strandde op de WK's van 2015 en 2017 in de kwalificatie. Haar persoonlijk record stond sinds vorig jaar op 4,85 meter.

Eerste wereldtitel 4x400 gemengd

De ploeg van de Verenigde Staten werd de eerste wereldkampioen op de 4x400 meter gemengd. Wilbert London, Allyson Felix, Courtney Okolo en Michael Cherry snelden naar een tijd van 3.09,34, wat een wereldrecord betekende. Voor Felix was het haar twaalfde wereldtitel.

De Amerikanen waren 2,44 seconden sneller dan Jamaica. Brons was voor Bahrein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl