NOS Wielrennen

Van der Poel: 'Ik voelde me goed, maar ineens was ik helemaal leeg'

Van der Poel: 'Voelde me vrij goed, maar was ineens leeg'

Mathieu van der Poel zat in een kansrijke positie toen hij plots in de laatste ronde moest lossen uit de kopgroep. Op 12,7 kilometer zag de Nederlandse topfavoriet zijn jacht op de regenboogtrui in het kletsnatte Yorkshire stranden.

Niet Van der Poel, maar de Deen Mads Pedersen pakte de wereldtitel wielrennen. De Nederlandse troef werd in de laatste kilometers zelfs nog op grote achterstand gereden en kwam als 43ste over de streep.

Bekijk hier hoe Van der Poel lost en hoe hij over de finish komt:

"Ik voelde mij de hele dag vrij goed, maar ineens ging het niet meer", zei een teleurgestelde Van der Poel na afloop. "Ik kreeg ineens klop of iets wat daarop lijkt. Ik kon geen trap meer doen."

'Geen fouten gemaakt'

De Nederlander had niet het gevoel dat hij een fout gemaakt heeft. "Volgens mij heb ik voldoende gegeten en gedronken. Toch was ik ineens helemaal leeg."

Ontevreden over de race was hij dan ook niet. "Ik zat mee en ik heb een goede koers gereden. Ik kan mijzelf niets kwalijk nemen. Ik was gewoon niet goed genoeg."

'Hij zei: rijd maar door'

Niki Terpstra en Mike Teunissen haalden de moegestreden Van der Poel in de laatste kilometers zelfs nog in. Teunissen probeerde zijn kopman nog te overtuigen om mee te rijden. "Hij zei: rijd maar door, want ik kan niks meer. Toen ben ik ook maar doorgereden."

Volgens Teunissen was Van der Poel mogelijk bevangen door de kou. "Of misschien heeft hij toch onvoldoende gegeten."

Bekijk hier de reacties van Terpstra, Teunissen en bondscoach Koos Moerenhout na afloop:

Ook Terpstra suggereerde dat zijn kopman vergeten was te eten. "Bij dit weer schiet dat erbij in."

Man met de hamer

"Je bent de hele tijd bezig met de nattigheid en gladheid. Dan komt de man met de hamer. Ook ik zakte op anderhalf ronde voor het eind ineens in elkaar", zei Terpstra, die met de twintigste plaats de beste Nederlander was.

Bondscoach Koos Moerenhout kon vlak na afloop nog niet zeggen wat er met Van der Poel gebeurd was. "Het zag er in de laatste ronde geweldig uit, maar toen hij loste was alles plotsklaps voorbij."

"Mathieu kwam moeizaam de bus in. Ik weet de oorzaak niet, maar Mathieu zat helemaal stuk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl