NOS Wielrennen

Inzinking Van der Poel in finale WK, Pedersen grijpt wereldtitel

Samenvatting WK in Yorkshire: Pedersen verrast, Van der Poel valt stil

De Deen Mads Pedersen is de nieuwe wereldkampioen wielrennen op de weg. Hij was in het Engelse Harrogate verrassend de snelste van een kopgroepje. Daartoe behoorde ook Mathieu van der Poel, maar hij moest in de laatste ronde plotseling passen.

De 23-jarige Pedersen, renner van Trek-Segafredo, is de eerste Deense wereldkampioen op de weg bij de mannen. Het zilver was voor de Italiaan Matteo Trentin, het brons was voor de Zwitser Stefan Küng. Een andere Italiaan, Gianni Moscon, werd vierde.

Van der Poel zat tot 12,7 kilometer bij dat kwartet, maar toen ging het licht uit en hoofdschuddend moest hij de kopgroep laten gaan.

Na ongeveer 20 kilometer koers ontstond een interessante kopgroep, met daarin zowel de Vuelta-winnaar (Primoz Roglic) als de Giro-winnaar (Richard Carapaz). Ook de Colombiaan Nairo Quintana en de Deen Magnus Cort Nielsen behoorden tot het elftal, dat een maximale voorsprong van vierenhalve minuut kreeg.

Vroege exit Gilbert, Evenepoel en Valverde

Op 125 kilometer van de finish, bij de eerste van negen doorkomsten in Harrogate, was er slecht nieuws voor België; bij een valpartij waren outsiders Philippe Gilbert en Remco Evenepoel betrokken.

Het peloton schoot in gang, onder aanvoering van Denemarken en dat betekende een einde aan de ambities van het Belgische tweetal. De kopgroep werd daarop ingerekend en de afvalrace kon beginnen. Er kwamen oranjehemden naar voren, Pieter Weening met name en de ene na de andere naam stapte af. Na 180 kilometer koers werd duidelijk dat de uittredend wereldkampioen, Alejandro Valverde, de wedstrijd had verlaten.

De kopgroep, met Primoz Roglic in een gele regenjas, ploetert door de regen

Op 50 kilometer van de finish ontstond er een nieuwe kopgroep, onder initiatief van Pedersen. In tweede instantie sloot ook Mike Teunissen aan, maar hij kon de latere winnaar niet lang volgen. Op het moment dat hij moest lossen, op de klim Harlow Moor Road op 33 kilometer van de finish, besloot Van der Poel te gaan.

Twee renners reageerden direct op de versnelling van de Nederlander: de Italiaan Matteo Trentin en de Fransman Julian Alaphilippe, maar de laatste moest direct weer passen. Van der Poel en Trentin trokken door, net als op het EK in Glasgow vorig jaar toen Trentin het goud won.

Ze sloten al gauw aan bij Pedersen, Küng en Moscon en dat vijftal ging uitmaken wie de opvolger van Valverde ging worden.

Van der Poel plotseling eraf

Het leek een ideale situatie voor Van der Poel, maar in de slotronde, op 12,7 kilometer van de finish, schudde hij plotseling nee. En hij loste uit de kopgroep. Er ontstond een perfecte situatie voor de Italianen, met twee renners in de kopgroep van vier. Moscon knapte veel werk op voor de op papier snellere Trentin, maar in de laatste meters reed de 23-jarige Pedersen hem voorbij.