In scène gezette foto van oudere vrouw die behoedzaam deur opendoet
NOS Nieuws

Ouderenbond maakt met cursus leden weerbaar tegen babbeltrucs

Ouderenorganisatie ANBO start met een cursus om ouderen weerbaar te maken tegen babbeltrucs. Zo'n 100 vrijwilligers worden opgeleid om als veiligheidsadviseur bij ouderen langs te gaan voor een gesprek. Leden van de ANBO kunnen zo'n gesprek aanvragen.

Volgens de politie doen er jaarlijks zo'n 1000 mensen aangifte omdat ze slachtoffer zijn geworden van een babbeltruc. Het werkelijke aantal slachtoffers is volgens Sybren van der Velde, projectleider woninginbraken bij de nationale politie, veel hoger.

Veel mensen schamen zich en doen daarom geen aangifte, zegt Van der Velde. "De impact van zulke zaken is echt enorm, mensen schamen zich heel erg. Het besef wat ze had kunnen overkomen, en dan ook nog door iemand die ze zelf binnen hebben gelaten. Ze nemen het zichzelf kwalijk."

Dat ziet ook de ANBO. "Ze schamen zich dat ze erin zijn getrapt. Maar dat hoeft echt niet, het kan iedereen gebeuren. Het is mij ook een keer gebeurd", zegt persvoorlichter Bernadet Naber.

De belangrijkste tips die tijdens de cursus worden gegeven:

Over die schaamte kan Francien de Looze uit Rotterdam meepraten. Ze werd vorige maand op straat slachtoffer van een babbeltruc. Ze werd aangesproken door een man die naar eigen zeggen zonder Nederlands identiteitsbewijs zijn pakketje niet op kon halen. Omdat ze niet van discriminatie houdt, hielp ze de man. Vervolgens werd met haar identiteitsbewijs en haar bankpas een telefoonabonnement afgesloten.

Ze kan niet geloven dat ze in de truc is getrapt, vertelt ze in deze video:

Slachtoffer babbeltruc: 'Dat je daar intrapt, dat kan ik niet begrijpen van mezelf'

In de cursus is aandacht voor babbeltrucs, maar ook voor internetoplichting, phishing en de beveiliging van de woning. Cursist Stefany Jansen benadrukt hoe belangrijk de voorlichting is. "Het is niet de bedoeling dat je heel angstig wordt, maar wees wel bewust en denk na voordat je de deur opendoet voor iemand. Als je niemand verwacht, waarom zou je dan opendoen?"

Volgens Jansen zijn er genoeg senioren die niet doorhebben dat ze te maken hebben gehad met oplichting. "En dan noem je een aantal voorbeelden van babbeltrucs, en dan herkennen ze dat. Dan zijn ze heel erg geschrokken."

Ook gedupeerde De Looze was geschrokken. Het afgesloten abonnement kon gelukkig voor haar opgezegd worden. Maar dat alles goed zou komen, had De Looze ook verwacht. "Ik ben een pitbull. Ik zet mijn tanden erin en laat niet meer los voordat iets opgelost is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl