Medewerkers brengen dozen met stemformulieren over naar een speciaal depot van de kiescommissie
NOS Nieuws

Bijzonder lage opkomst bij presidentsverkiezingen Afghanistan

Bij de presidentsverkiezingen van gisteren in Afghanistan zijn naar schatting slechts twee miljoen mensen op komen dagen. Dat zegt een functionaris van de Afghaanse kiescommissie tegen persbureau Reuters. Zo'n 9,5 miljoen van de ruim 35 miljoen Afghanen hadden zich voor de verkiezingen geregistreerd.

Vermoedelijk hebben de vele problemen bij de 4500 stembureaus en dreigingen van de Taliban geleid tot de lage opkomst. Sommige mensen konden niet stemmen, omdat ze niet op een lijst stonden. Ook ontbraken biometrische identificatieapparaten, bedoeld om fraude tegen te gaan, of wisten medewerkers van stembureaus er niet mee om te gaan.

In sommige gevallen kwamen medewerkers van het stembureau niet of te laat opdagen. 431 stembureaus gingen niet open, omdat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden.

Doden

De Taliban hadden gedreigd de verkiezingen te verstoren en deden dat ook, met volgens de autoriteiten 68 aanvallen. Zeker vijf mensen kwamen om het leven, tientallen mensen raakten gewond. In Kunduz vuurde de terreurbeweging mortiergranaten af om kiezers af te schrikken. Ook werden Afghaanse veiligheidstroepen aangevallen.

Het duurt nog wel even voor duidelijk wordt wie de nieuwe president van Afghanistan wordt. Hoewel er meer kandidaten zijn, gaat de strijd tussen zittend president Ashraf Ghani en regeringsleider Abdullah Abdullah.

De kiescommissie zegt dat de voorlopige resultaten niet voor 17 oktober verwacht worden, en de definitieve uitkomst pas op 17 november. Als er geen duidelijke winnaar is, is een tweede ronde nodig. Die gaat dan tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen.

Wie zijn de Taliban en wat willen ze? We leggen het uit in onderstaande video:

De Taliban - wie zijn dat eigenlijk?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl