NOS Wielrennen

Wielerwereld feliciteert Eekhoff: 'Hoe kan jury in godsnaam zo falen?'

Stayeren kost wielrenner Eekhoff wereldtitel bij beloften

Wielrenner Nils Eekhoff moest vrijdagmiddag tot zijn grote teleurstelling de wereldtitel bij de beloften inleveren, maar daar is het laatste woord nog niet over gesproken. Vanuit de wielerwereld krijgt de 21-jarige renner uit Rijssenhout veel steun.

"Hoe kan een jury in godsnaam zo falen?", vraagt Vlaams sportverslaggever Karl Vannieuwkerke zich af. "Ze hadden hem op applaus in plaats van op een diskwalificatie moeten trakteren."

"De UCI leeft in een tijd van gemillimeterde sokjes, tijdritten door plassen waar het monster van Loch Ness zich in zijn sas in zou voelen en een jurybeslissing die de sport compleet belachelijk maakt."

Vroeg in de wedstrijd was Eekhoff ten val gekomen. Bij die crash schoot zijn schouder uit de kom, maar de wielerbelofte kon desondanks de koers voortzetten.

In de achtervolging op het peloton zou Eekhoff onreglementair hebben gehandeld. Hij zou hebben gestayerd achter een auto en zich bovendien bij het aanpakken van een bidon (te lang) hebben laten voorttrekken.

Algemeen directeur Thorwald Veneberg van de Nederlandse wielerbond liet al weten niet in beroep te gaan tegen de straf, maar hoopt dat de UCI in de toekomst wat menselijker handelt.

"Wat wij wel kunnen is aandringen op consequente toepassing en handhaving van de regelgeving plus aandacht vragen voor de timing van deze beslissing. Die kon niet slechter. We moeten daar met z'n allen naar kijken, dat moet anders kunnen."

Intussen is de Italiaan Samuele Battistella officieel wereldkampioen, maar vanuit de wielerwereld wordt daar anders over gedacht. Onder #proficiatNils stromen op social media de felicitaties voor Eekhoff intussen binnen.

Bekijk hieronder de reactie van de jury:

Reactie UCI op diskwalifcatie Eekhof: 'Geen andere beslissing mogelijk'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl