6 clean sheets in 13 officiële duels dit seizoen voor André Onana bij Ajax
NOS Voetbal

Lof doet Ajacied Onana goed: 'De tijd zal leren wanneer ik vertrek'

  • Chiel van Koldenhoven

  • Chiel van Koldenhoven

Wanneer André Onana zijn entree maakt, brengt hij een dosis plezier en zelfvertrouwen met zich mee. Zo ook vrijdag. Getooid in typische, witte Kameroense kledij, met hoed en al, komt de immer vrolijke doelman aan op trainingscomplex De Toekomst. Met gespreide armen begroet hij lachend een medewerker van Ajax.

Zoveel plezier als Onana buiten het veld uitstraalt, zo staat hij ook binnen de lijnen. Met zes clean sheets in dertien officiële wedstrijden en belangrijke reddingen kent de 23-jarige keeper vooralsnog een uitstekend seizoen.

Vijf stellingen voor de goedlachse Kameroener, die zijn eerder genoemde vrijetijdskleding voor dit gesprek helaas inwisselt voor een trainingsoutfit van de club.

1. De complimenten die ik de laatste tijd ontvang voor m'n spel doen mij heel goed.

"Laat ik vooropstellen: ik vind het natuurlijk leuk om te horen dat ze zo blij met mij zijn. Maar het is niet zo dat het mij heel goed laat voelen. Ik ben gelukkiger wanneer ik dingen leer. En soms leer je meer wanneer je een fout maakt."

Een greep uit Onana's mooiste reddingen voor Ajax in de eredivisie

"Dan ben ik natuurlijk niet blij dat ik de fout maak, maar wel met wat daarop volgt. Namelijk dat ik ervan leer, zodat ik in het vervolg niet diezelfde fout maak."

2. Ik zit heerlijk in m'n vel de laatste tijd.

"Ik heb altijd veel zelfvertrouwen. De eerste keeper van Ajax zijn, dat is niet makkelijk, hè. Ze willen iemand die sterk is, die zelfvertrouwen heeft. Dat wil ik ook uitstralen naar de jongens. Dat voelt goed."

Maar ik leg je deze stelling natuurlijk voor gezien je prestaties van de laatste tijd. Man van de wedstrijd tegen Lille, een fantastische save op een vrije trap van Mohamed Ihattaren tegen PSV...
"Daar ben ik heel blij om. Aan het einde van de dag word ik betaald om reddingen te maken. Maar het belangrijkste is voor mij dat we winnen. Als ik veel ballen pak, maar we verliezen, ben ik niet blij."

Ik heb toch een puntje dat ik je wil voorleggen, over de goal van Donyell Malen. Had je daar niet snel en fel op de bal moeten uitkomen?
"Weet je, ik had dezelfde mening als jij", zegt Onana, terwijl hij - niet voor het eerst dit gesprek - tegen het been van de verslaggever tikt om zijn standpunt kracht bij te zetten. "Maar ik heb de goal nu tien keer teruggekeken en moest concluderen dat Malen geen moment de controle over de bal verloor. Dus was het voor mij moeilijk om uit te komen."

Onana: 'Ik heb de goal van Malen 10 keer teruggekeken om te zien wat ik fout deed'

"Uiteindelijk moest ik wachten en kwam hij zo dichtbij, dat ik moest kiezen. Links of rechts, maar daar kon ik niets meer tegen doen. Ik ben altijd kritisch op mijzelf, niet bang om te zeggen dat het mijn fout was. Maar dit was moeilijk."

3. Met Daley Blind als verdediger voel ik mij comfortabeler.

Na even nadenken zegt Onana: "Ik voel me zelfverzekerd met alle spelers. Daley is een van onze beste spelers, slim en ervaren. Maar ik voel mij ook comfortabel met Lisandro Martínez. Het gaat erom hoe we samenspelen."

"Ik heb ook geen aandeel gehad in de beslissing om Daley een linie naar achteren te halen, nee. Dat bepaalt de coach."

4. Ik moet stoppen met tijdrekken tijdens wedstrijden.

"Nee, ik stop daar niet mee", zegt de doelman gedecideerd. Vanaf dit moment gaat zijn tempo van spreken omhoog en is hij zeer stellig: "Luister, in dit team ben ik een van de leiders, dus ik bepaal of we het spel snel of langzaam hervatten."

"Het belangrijkste is dat wij winnen en als ik daarvoor tijd moet rekken, dan doe ik dat. Het interesseert mij niet als men daar niet gelukkig mee is. En weet je, soms maak ik de verkeerde keuze. We zijn mensen, kunnen niet altijd de juiste keuze maken."

Onana maant tot rust in de halve finale tegen Tottenham Hotspur

"Als we kijken naar de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur vorig jaar. Nee, nee, we kunnen er over praten, dat vind ik niet erg. Het is goed om er soms over te praten", zegt hij over de in de slotseconden verloren halve finale van de Champions League vorig seizoen.

"Luister, m'n vriend. We waren nog maar dertig seconden verwijderd van de Champions League-finale. Waarom zou ik dan haast maken? Dat is niet logisch. Op dat moment dacht ik alleen maar: 'André, rek zoveel mogelijk tijd tot het einde.' Broer, ik kan niet in de toekomst kijken!"

5. Ik volg m'n vriend en grote voorbeeld Manuel Neuer op bij Bayern München.

Onana krabt aan z'n sik en denkt na, zegt dan: "Vriend, vriend... We zijn niet echt vrienden. Hij is een idool voor me. Ik kijk tegen hem op."

Ik zeg dat vanwege de videoboodschap die hij vorig seizoen naar jou stuurde, waarin hij je een vriend noemde en zei jouw grootste fan te zijn.
Onana lacht en toont een gezicht van onbegrip: "Dat was geweldig, maar ook grappig. Hij zegt m'n grootste fan te zijn. Wauw, hoe kan dat nou? Ik kijk op tegen hem en hij is mijn fan?! Dat kan ik nog steeds niet geloven."

"Maar hem opvolgen bij Bayern München? Hij is de beste keeper van de wereld, dus dat is niet makkelijk. Maar ik ben gelukkig bij Ajax. Ik kijk niet hoe het leven in de toekomst is, maar leef van dag tot dag en probeer de beste te zijn. De tijd zal het leren wanneer ik vertrek."

"Bovendien: we weten niet hoe de dag van morgen loopt. Als we dat zouden weten, zou het leven niet leuk zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl