De brief leek net echt
NOS Nieuws

Amsterdammers krijgen nepbrief met oproep tot demonstreren

In delen van Amsterdam is een brief verspreid op briefpapier van de gemeente, waarin Amsterdammers worden opgeroepen om binnenkort te komen protesteren tegen klimaatverandering. Doordat het beeldmerk van de gemeente is gebruikt, lijkt de oproep in eerste instantie afkomstig te zijn van de gemeente.

Aan het slot van de brief maakt actiegroep Extinction Rebellion Nederland zich bekend als afzender. De groep verklaart dat ongevraagd is besloten om de gemeente te helpen bij het bestrijden van de klimaatcrisis.

Op Twitter heeft de gemeente Amsterdam inmiddels laten weten dat de brief het werk is van de actiegroep en niet van de gemeente. Een gemeentelijke woordvoerder kan nog niet zeggen op welke schaal de oproep is verspreid, wel dat er vanuit verschillende delen van de stad meldingen komen van mensen die de brief hebben gekregen.

Wethouder Duurzaamheid Marieke van Doorninck laat weten dat het gebruik van het logo en gemeentelijk briefpapier afbreuk doet aan de geloofwaardigheid van de gemeente. Daarom onderzoekt ze verdere stappen tegen de actiegroep.

Volgens Van Doorninck erkent Amsterdam de klimaatcrisis en wordt er hard gewerkt aan een klimaatneutrale en duurzame toekomst. Zo moet de CO2-uitstoot in 2050 met 95 procent zijn teruggedrongen en wil de stad in 2040 aardgasvrij zijn. Ook is het de bedoeling dat in 2030 al het vervoer binnen de gemeentegrenzen uitstootvrij is.

Op de achterkant van de brief maakte de echte afzender zich bekend

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl