Bundeskriminalamt

In Duitsland is een datacenter ontdekt waar veel illegale websites zijn ondergebracht. Het centrum zat in een oude NAVO-bunker in de plaats Traben-Trarbach. Een Nederlander (59) zou de drijvende kracht zijn achter het centrum. Naast deze man zijn nog drie Nederlanders (49, 33, 24) gearresteerd.

De hoofdverdachte kreeg de bunker in 2013 in handen en maakte er een zwaarbeveiligd dataverwerkingscentrum van. Op de servers in het gebouw werden websites gehost waar drugs werden verkocht en andere illegale activiteiten plaatsvonden.

Op vijf plekken in Nederland heeft de politie gisteren panden doorzocht. In totaal wordt de betrokkenheid van twaalf mannen en een vrouw onderzocht.

Zeven verdachten, onder wie de vier Nederlanders, werden gisteren aangehouden toen de politie de bunker binnenviel. Ze worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, belastingfraude, betrokkenheid bij drugsdelicten, het verspreiden van kinderporno en nepdocumenten en het in omloop brengen van nepgeld.

Ook verdenkt het Duitse Openbaar Ministerie ze van een grootschalige cyberaanval op meer dan een miljoen routers van telecombedrijven, eind 2016.

'Cyberbunker'

De daders werkten samen onder de naam 'Cyberbunker'. Via het platform liepen 250.000 drugstransacties van verkopers over de hele wereld. Daar ging meer dan 41 miljoen euro in om. Onder meer de pagina 'Cannabis Road' werd op de servers ondersteund. Daarop stonden 87 drugsverkopers geregistreerd. Daarnaast zouden duizenden losse verkopers van wiet gebruik hebben gemaakt van de service.

Samen zouden zij de op een na grootste 'marktplaats' voor drugs ter wereld zijn, volgens de Duitse aanklager.

'Cyberbunker' is een zogenoemde 'bulletproof hoster', een plek die gebruikers bescherming garandeert voor vervolging door de server zo goed mogelijk af te schermen.

Nooit eerder wist het Duitse Openbaar Ministerie zo'n grote server te ontmantelen. Het onderzoek duurde volgens de aanklager lang en er werkten veel mensen aan mee, onder wie 32 Nederlanders.

STER reclame