Deelnemers van de klimaatstaking in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Drukte bij klimaatstaking in Den Haag, eindpunt mars verplaatst

In Den Haag zijn veel mensen afgekomen op de Nederlandse klimaatstaking, onderdeel van een wereldwijde actiedag. Na een aantal lezingen en muzikale optredens hielden de deelnemers een mars door de binnenstad.

De actie in Den Haag was georganiseerd door een aantal actiegroeperingen. Ze eisen dat de Nederlandse regering zich inzet voor een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid en hadden mensen opgeroepen om vanmiddag naar Den Haag te komen in plaats van te gaan werken of studeren.

De politie maakt geen inschatting van het aantal demonstranten, maar verslaggever Martijn van der Zande denkt dat het er tussen de 15.000 en 20.000 waren. De organisatie zelf spreekt van ruim 30.000.

Bij de klimaatstaking werden onder meer lezingen gegeven door jongeren:

'We gaan heel hard vechten voor onze toekomst'

Vanwege de drukte hadden de betogers van de politie de instructie gekregen om na de mars door te lopen naar het Malieveld. Daar is meer ruimte dan op de Koekamp, waar slotlezingen en -optredens waren gepland.

Veel deelnemers van de mars liepen rond met protestborden:

  • NOS - Martijn van der Zande
  • NOS / Inge Hoogendoorn
  • NOS / Inge Hoogendoorn
  • NOS / Inge Hoogendoorn
  • NOS / Inge Hoogendoorn
  • NOS / Inge Hoogendoorn
  • NOS / Inge Hoogendoorn

De politie had de Koekamp afgezet met trams om de mensen naar het Malieveld te leiden. Tegen 16.00 uur, na de mars, was het Malieveld voor een groot deel weer leeggestroomd.

De NS en de politie roepen mensen op om Den Haag niet allemaal tegelijk te verlaten.

De organisatie besefte dat niet iedereen het zich kon permitteren om vanmiddag weg te blijven van zijn werk. Mensen werden dan ook opgeroepen om op sociale media foto's te plaatsen waarin ze vanaf hun werkplek sympathie betuigen met de staking.

De wereldwijde actiedag ging vanochtend van start in Nieuw-Zeeland. Tienduizenden mensen, vooral jongeren, gingen er de straat op. Ze liepen met protestborden langs het parlement en riepen leuzen. Op de borden stonden teksten als "Leiders: we houden jullie in de gaten" en "We schrappen onze lessen om jullie iets te leren".

Ook in veel steden in Azië en Europa werd gedemonstreerd.

Zo gingen de stakingen eraan toe in Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea:

Wereldwijd gaan scholieren de straat op voor het klimaat

De wereldwijde estafettestaking is het slotstuk van een week waarin meer acties werden gehouden voor het klimaat. Aanleiding was de VN-top in New York, eerder deze week. Daarin spraken wereldleiders over de klimaatdoelen.

De actiedag eindigt vandaag in de Canadese stad Montreal, waar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg een toespraak houdt. Het 16-jarige meisje sprak ook op de top in New York; zij verweet de regeringsleiders alleen oog te hebben voor economische belangen en de klimaatverandering niet serieus te nemen. Ze kreeg veel bijval, maar haar emotionele optreden leverde haar ook kritiek op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl