Talibanstrijders in Afghanistan
NOS NieuwsAangepast

Tolk vreest uitzetting: 'Ik kan beter hier sterven dan in Afghanistan'

Een Afghaanse asielzoeker die dertien jaar als tolk voor het Amerikaanse leger heeft gewerkt, dreigt door Nederland te worden uitgezet naar Afghanistan. Vluchtelingenwerk wil dat de man hier mag blijven, omdat hij in Afghanistan groot gevaar zou lopen; de Taliban en IS zouden het op hem gemunt hebben.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) erkent dat de man als tolk voor de internationale troepen in Afghanistan heeft gewerkt, maar dat is niet genoeg om in Nederland te mogen blijven. "De IND vraagt iets meer. Je moet aantonen dat er specifiek naar jou wordt gezocht en dat is natuurlijk heel moeilijk", zegt Jan van der Werff van Vluchtelingenwerk.

De 37-jarige tolk zit inmiddels vier jaar in een asielzoekerscentrum in Nederland. Hij wordt naar eigen zeggen gezocht door een Afghaanse commandant. Die zou de tolk beschuldigen van spionage nadat zijn wapenopslag door de Amerikanen was aangevallen.

Als ik dan moet sterven, dan sterf ik liever in Nederland.

Afghaanse tolk

De tolk zegt dat hij bewijs heeft voor zijn werk voor de Amerikanen. "Ik heb allerlei certificaten en documenten van ze gekregen", zegt de tolk telefonisch tegen de NOS. Hij kan niet aantonen dat hij als individu wordt gezocht, vertelt hij: "Niemand gaat natuurlijk verklaren dat ze mij persoonlijk zoeken."

Hij benadrukt dat hij niets liever wil dan terug gaan naar zijn eigen land, maar hij heeft geen keuze, vertelt hij. "Ik wil helemaal niet bij mijn vrouw en kinderen in Afghanistan weg zijn. Maar het staat vast dat ik daar zal sterven."

Teruggaan is volgens hem dan ook echt geen optie. "Dan kan ik beter hier in Nederland sterven, want dan wordt mijn lichaam naar Afghanistan gebracht en kan mijn familie nog afscheid nemen. Als ik daar sterf, zal mijn lichaam verdwijnen."

Aandacht

Minister Bijleveld heeft onlangs nog een Afghaanse tolk die voor Nederland heeft gewerkt bescherming aangeboden. Van der Werff van Vluchtelingenwerk vindt het daarom onbegrijpelijk dat deze andere Afghaanse tolk dreigt te worden uitgezet. "Het feit dat hij nu aan de bel trekt en zich in de media laat zien, geeft zijn radeloosheid al aan. Het brengt hem alleen maar meer in de problemen, mocht hij terug moeten."

De Tweede Kamer heeft eerder al aandacht gevraagd voor het lot van Afghanen die als tolk voor de internationale troepen hebben gewerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl