NOS Nieuws

Inzameling plastic groeit, maar we leveren ook veel onbruikbaar materiaal in

De laatste jaren hebben huishoudens in Nederland veel meer plastic, blik en karton ingezameld. De hoeveelheid bruikbaar en recyclebaar materiaal steeg in drie jaar tijd met 37 procent, hebben onderzoekers van de universiteiten van Wageningen, Hamburg en Gent uitgezocht. De analyse ging over de periode tussen 2014 en 2017.

De stijging komt vooral doordat veel gemeenten ook karton en metaal zijn gaan inzamelen in plaats van alleen kunststof. Daardoor is de hoeveelheid onbruikbaar afval dat bij sorteerbedrijven eruit wordt gevist ook gegroeid, zeggen de onderzoekers.

In 2017 werd er 103 kiloton recyclebaar materiaal naar de inzamelingspunten gebracht, maar tegelijkertijd moest 70 kiloton materiaal dat niet kon worden hergebruikt, door sorteerbedrijven worden verwijderd. Dat ongeschikte materiaal wordt vervolgens alsnog verbrand.

De Wageningen Universiteit zegt dat mensen kunnen helpen met het verbeteren van de kwaliteit van gerecycled materiaal door minder restafval bij het plastic te gooien. Daarnaast roept onderzoeker Marieke Brouwer de sector op om meer te doen om recycling te bevorderen. "Alle belanghebbenden moeten zich flink inspannen om te komen tot een meer circulair gebruik van kunststof verpakkingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl