Advocaten kondigen staking aan

Strafrechtadvocaten leggen in januari voor twee weken lang een deel van het werk neer. Ze doen dat uit onvrede over de vergoedingen voor gesubsidieerde rechtsbijstand.

De Orde van Advocaten roept op om tijdens de actie geen piketmeldingen aan te nemen. Dat zijn de zaken die een advocaat krijgt toegewezen, nadat een verdachte is aangehouden die juridische hulp nodig heeft. Ook de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten vraagt leden om mee te staken.

"We willen laten zien wat er gebeurt als de trouwe strafrechtadvocaat zijn werk niet doet", zegt initiatiefnemer Robert Malewicz. "Ook al druist het in tegen ons gevoel van rechtvaardigheid om verdachten niet bij te staan."

Wacht- en reistijd

Een verdachte die zelf geen advocaat kan betalen, krijgt een raadsman die wordt betaald door de overheid. Advocaten klagen al lange tijd over de lage vergoedingen voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

Zo krijgen advocaten ook voor complexe zaken maar een beperkt aantal uren betaald en is er een standaardvergoeding voor piketmeldingen, ook als die bovengemiddeld veel tijd kosten. Wacht- en reistijd wordt niet vergoed.

Ons stelsel voor sociaal gefinancierde rechtshulp wordt naar de knoppen geholpen.

Advocaat Robert Malewicz

"We hoeven er echt niet rijk van te worden, maar sommige kantoren kunnen het nu gewoon niet meer opbrengen", zegt Malewicz. "Ons stelsel voor sociaal gefinancierde rechtshulp wordt naar de knoppen geholpen."

Een onafhankelijke commissie constateerde in 2017 dat er 127 miljoen euro per jaar nodig is voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Toch wilde minister Dekker van Rechtsbescherming toen geen extra geld vrijmaken. Afgelopen Prinsjesdag bleek opnieuw dat er geen extra geld komt voor de advocatuur.

Verschillende raadslieden en kantoren hebben via Twitter laten weten dat ze meedoen aan de actie. "Wij doen mee op voorwaarde dat de hele boel platgaat", reageert advocaat Peter Plasman. "Zo niet dan is het een lachertje en wordt alleen maar duidelijk dat solidariteit ontbreekt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl