Jordy Clasie, op de bank in de wedstrijd tegen Partizan Belgrado

Clasie bij AZ op zoek naar flow van 2014: 'Wat je graag wil, kan niet altijd'

  • Joost Smedema

    Redacteur NOS Sport

  • Joost Smedema

    Redacteur NOS Sport

Hij vocht duels uit met Lionel Messi op het WK, speelde tegen Paul Pogba op Old Trafford en deelde bij Southampton een kleedkamer met Virgil van Dijk en Sadio Mané. Bij AZ ziet Jordy Clasie vooralsnog vooral het trainingsveld.

De teller staat op twee basisplaatsen en een hoop invalbeurten. "Afgelopen weekeinde kon ik eindelijk weer spelen. Ik heb hard getraind, want ik had wat in te halen ten opzichte van andere jongens."

"Dan voel je dat je op een level bent waarop je wil en kan spelen. De trainer maakt natuurlijk de keuze en uiteindelijk heb je die te accepteren. Maar het is moeilijk dat je niet heel veel speelt."

Terug in De Kuip

Clasie werd afgelopen zomer door AZ overgenomen van Southampton, dat hem vorig jaar al verhuurde aan Feyenoord. Vanavond keert de middenvelder terug in De Kuip.

"Dat is apart. Ik heb er heel lang gespeeld, veel mooie momenten beleefd, maar ook mindere. Inmiddels voel ik me echt thuis bij AZ. Ik werk met leuke mensen en heb het hier naar mijn zin."

Terwijl de rest van de selectie woensdagmiddag na een uur naar binnen gaat, staat Clasie met een inspanningsfysioloog nog op het veld. Zijn training duurt een half uurtje langer.

"Dan doe ik wat loop- en stabiliteitsoefeningen, niet veel bijzonders. Ik heb natuurlijk heel weinig wedstrijdritme. Daarom proberen we op sommige dagen wat extra's te doen."

Jordy Clasie en Arne Slot op het trainingsveld van AZ, in de voorbereiding op het seizoen

"Jordy is gekomen aan het einde van de voorbereiding", verklaart trainer Arne Slot het traject van Clasie. "Op dat moment waren wij al vrij ver. Toen heb ik tegen hem gezegd: je zult tijd nodig hebben om fit te worden en dat is niet zo makkelijk, omdat we moeilijk oefenwedstrijden kunnen inplannen en niet zo heel veel trainen."

"Als we elke zondag én donderdag spelen, zitten daartussen trainingen van drie kwartier. Als Jordy alleen maar dat soort trainingen meedoet, krijgen we hem nooit fit. Maar dat hij heel goed kan voetballen, heeft hij vanaf dag één al aangetoond."

Op WK tegen Brazilië en Argentinië

Clasie debuteerde in 2010 in de eredivisie als speler van Excelsior en maakte daarna naam bij Feyenoord. Als onverzettelijke controleur op het middenveld bereikte hij Oranje.

Op het WK van 2014 speelde Clasie een groot deel van de halve finale tegen Argentinië en in de wedstrijd om het brons tegen Brazilië stond hij in de basis.

WK 2014: Jordy Clasie verwikkeld in een kopduel met Lionel Messi

"In die periode, 2013 en 2014, voelde ik me goed en verliep alles vlekkeloos. Ik had geen tegenslagen. Die zijn er de afgelopen periode wel geweest", kijkt Clasie terug.

In de zomer van 2015 verkaste hij naar de Premier League. De middenvelder, die de hele jeugdopleiding van Feyenoord had doorlopen, maakte een droomtransfer naar Southampton, waar zijn voormalige trainer Ronald Koeman aan het roer stond.

Geen ritme

Een daverend succes werd het niet. Clasie wist geen basisplaats te veroveren en kwam in twee seizoenen tot slechts 38 competitiewedstrijden. "Ik heb in principe twee jaar stilgestaan. Je voelt dat het minder wordt, omdat je geen ritme hebt. Dat is superbelangrijk voor een speler."

Augustus 2016: Paul Pogba in duel met Jordy Clasie op Old Trafford

Na een jaar op huurbasis bij Club Brugge speelde Clasie vorig jaar, ook als huurling, bij Feyenoord. Ook daar liep het niet zoals gewenst.

"We hebben meer mindere dan goede wedstrijden gespeeld. Natuurlijk was het af en toe goed, zeker in de topwedstrijden, maar over het algemeen was het onvoldoende. Dat weet ik van mezelf ook."

'Wachten op mijn kans'

Bij AZ hoopt Clasie het tij te keren en zijn carrière van een nieuwe impuls te voorzien. "Ik ben 28, er moet wel een moment komen dat je weer in een flow komt."

Voor die zo gewenste flow heeft Clasie wedstrijdritme nodig. "Ik heb me nog nooit zo fit gevoeld als nu. Maar wat je graag wil, kan niet altijd. Soms lukt het niet, of het team staat goed. Ik wist dat dat bij AZ zo zou zijn."

"Op dit moment moet ik geduld hebben en wachten tot mijn kans komt en ik mijn niveau weer kan terugkrijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl