Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam was op werkbezoek op Curaçao
NOS Nieuws

Aboutaleb: kapotte drugsscanners Curaçao gevaarlijk voor Nederland

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb heeft fel uitgehaald naar Curaçao. Hij vindt dat het eiland internationale drugshandel slecht aanpakt. Zowel in de haven als op het vliegveld zijn de meeste drugsscanners al jaren kapot en niemand doet daar volgens hem iets aan.

Aboutaleb deed die uitspraken in Willemstad waar hij gisteren een vijfdaags werkbezoek aan het eiland beëindigde. Vandaag reist hij naar Colombia.

Gevaar

Aboutaleb zegt zijn bevindingen bij terugkeer te bespreken met Den Haag om de zaak "stevig op de agenda te zetten". Volgens de burgemeester kan het zo niet langer en vormt de situatie een gevaar voor Nederland.

"Dit is een klap in het gezicht van de internationale strijd tegen drugshandel." Aboutaleb zegt dat het vliegveld nu een open gate is voor de export van drugs naar Nederland.

De burgemeester zegt dat hij over deze zaak gesproken heeft met verschillende Curaçaose bewindslieden, waaronder minister Girigorie van Justitie. Die bevestigt dat, maar zegt dat de bolletjesscanner op de luchthaven gewoon werkt. Over andere scanners, zoals die in de haven, kan hij niets zeggen omdat die niet onder zijn verantwoordelijkheid vallen.

Rotterdam

Rotterdam is de thuisstad van 22.000 Curaçaoënaars, waardoor de stad volgens de burgemeester een belangrijke band heeft met het eiland. Zo wordt al samengewerkt op het gebied van onderwijs, veiligheid en economische ontwikkeling.

Aboutaleb wil daar graag informatie-uitwisseling van de opsporingsdiensten aan toevoegen. "De meeste Curaçaoënaars doen het erg goed in mijn stad, maar er is een kleine hardnekkige groep die zeer gewelddadig is en grof wapengeweld niet schuwt. Zij reizen tussen Nederland en Curaçao en ik wil - bij wijze van spreken - dat als het paspoort van een van hen hier op Curaçao door de scanner gaat, er op Schiphol een lampje gaat branden en omgekeerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl