Kinderspeelgoed en babyfoons vaak makkelijk te hacken
De beveiliging van kinderspeelgoed en babyfoons is onvoldoende, waardoor ze vaak eenvoudig te hacken zijn. Dat is de conclusie van het Agentschap Telecom na een steekproef. Het Agentschap testte in totaal 22 veelgebruikte consumentenapparaten die zijn verbonden met internet. Twintig van dit soort 'slimme apparaten' bleken "schrikbarend slecht beveiligd".
Onder andere routers, sloten, speelgoed en babyfoons werden getest. Bij het digitale speelgoed bleken de camera's makkelijk te hacken. Angeline van Dijk, directeur-hoofdinspecteur van het Agentschap, noemde dit in het NOS Radio 1 Journaal zorgelijk.
Het digitale speelgoed is gevoelig voor hackers omdat het vaak wordt aangesloten op slecht beveiligde netwerkverbindingen. Ook zijn de standaardinstellingen in veel gevallen onveilig. Daarbij komt dat gebruikers van de babyfoons en het speelgoed de nieuwe veiligheidsfuncties vaak niet installeren, omdat de updates lastig en omslachtig zijn.
Daardoor is het makkelijker voor buitenstaanders om persoonlijke gegevens van gebruikers in te zien en om het apparaat op afstand te besturen. In een extreem geval kan er bijvoorbeeld worden meegekeken met de camerafunctie van een babyfoon.
Wettelijke eisen
Vorig jaar werd er door de Cyber Security Raad, een adviesorgaan van het kabinet, al gepleit voor een Europees keurmerk. Het Agentschap Telecom sluit zich hier bij aan. "Gezien de open economie die we hebben, moeten we op Europees niveau wettelijke eisen stellen aan dergelijke apparaten", vindt Van Dijk.
Het Agentschap zou willen dat het onveilige apparaten van de markt kan halen. Het onderzoek wordt vandaag aangeboden aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.